2.5 C
London
Sunday, April 11, 2021

Ne-au pus într-o așa-zisă perioadă de carantină și a doua zi ne-au scos la muncă în câmp! (video)

- Advertisement -

Muncitori români dați afară de pe plantațiile de sparanghel și lăsați în voia sorții.

Într-o ediție specială de pe Antena 3, au intervenit câțiva muncitori direct din Germania, care au făcut dezvăluiri incredibile nu numai despre condițiile umilitoare de muncă pe plantațiile de sparanghel, ci și despre abandonarea lor după ce unora li s-a desfăcut contractul de muncă.

- Advertisement -

În direct se afla și Marius Hanganu, reprezentant al Confederației Sindicatelor Germane.

Cotidianul.ro a prezentat dezvăluirile făcute în direct de muncitorii din Germania care au reuşit să vorbească la postul de televiziune, păstrându-și anonimatul:

Nu vreau să dramatizez situația, dar, sincer, suntem asupriți. Ne-au băgat în niște barăci, ne-au promis din țară niște locuri de muncă decente. Ne-au pus într-o așa-zisă perioadă de carantină şi a doua zi ne-au scos la muncă în câmp! Sunt aici persoane care muncesc de la 14 ore în sus.

Azi este Sfânta zi de Paște. Aseară, de Înviere, s-a muncit. Eu, personal am muncit de seara de la ora opt, pînă dimineaţa la ora opt! Acum, au venit cu un tabel şi i-au obligat pe unii să-şi facă bagajul şi să plece! Autogările şi aeroporturile sînt închise. Cu ce să vină în țară, fără nici un ban? Nici măcar nu se respectă perioada de carantină, noi sîntem un pericol pentru germani.

Noi am fost vânduți, adică guvernul și-a dat străduința să plecăm din țară, dar şi un câine, cînd îl laşi la cineva, laşi un număr de telefon, dacă se întîmplă ceva cu cîinele, să mă suni! Noi pe cine să sunăm? Cînd am sunat la poliţie, a venit unul şi ne-a spus că îl cunoaşte pa patron de 20 de ani, deci tot noi sîntem de vină”.

Interlocutorul a dezvăluit și cum s-a derulat operațiunea de racolare a muncitorilor, confirmând ceea ce am scris şi noi imediat după episodul de la Cluj:

Toată plecarea noastră a început prin telefoane date la anumite firme din România care căutau forță de muncă.

A doua zi de dimineață ne-au cerut buletinele, iar duminică, atunci când a fost paștele la catolici, am fost scoși la muncă pe cîmp, la sparanghel! Nu ni s-a dat aici nici un contract să-l semnăm şi am fost trimiși în cîmp. Nu ni s-a dat nici măcar o banală sticlă de apă, deși aici e praf, e mizerie, e soare”.

O muncitoare care a intrat în direct a dezvăluit și care au fost costurile suportate de muncitori înainte de plecarea din România: „Era o firmă din Sibiu, căreia i-am plătit 100 de euro garanția că plecăm şi 140 de euro pentru transport. Şi cei care nu au plătit transportul în țară, vor avea banii reținuți din cei câștigați aici, inclusiv banii de mîncare”!

În țară au apărut informații despre faptul că zeci de români cărora li s-a desfăcut contractul de muncă sunt abandonaţi pe aeroportul din Ingolstadt, oraș din regiunea administrativă Bavaria Superioară, landul Bavaria, care ar trebui să ajungă în țară, dar nu au cu ce, căci traficul aerian este oprit, cursele auto sunt interzise!

- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI

Related news