2.1 C
London
Tuesday, January 25, 2022
2.1 C
London
Tuesday, January 25, 2022

National Living Wage a crescut de la 1 aprilie, Care este diferenta?

General vorbind, toti cei indreptatiti sa primeasca National Minimum Wage si au 25 ani si peste, vor avea dreptul sa fie platiti la nivelul National Living Wage: angajatii, muncitorii, chiar si cei ce lucreaza prin agentie, muncitorii ocazionali, cei din agricultura si ucenicii care si-au finalizat primul an de ucenicie.

Esti ANGAJAT in UK si ai 25 de ani si peste? Esti indreptatit sa fii platit cu minimul legal de 7.20£/ora!

Esti ANGAJATOR? Asigura-te ca iti platesti corect angajatii, altfel risti o amenda de pana la 20.000 £/angajat!

- Advertisement -

Care este diferenta intre National Living Wage(NLW) si National Minimum Wage(NMW)?
National Living Wage nu este acelasi lucru cu Living Wage, care reprezinta rata pe ora si se modifica anual, la 1 Aprilie, fiind calculata in functie de costul de baza al vietii in Marea Britanie. Se aplica obligatoriu muncitorilor in varsta de 25 de ani si peste.
National Minimum Wage reprezinta tariful minim pe ora la care majoritatea muncitorilor au dreptul prin lege. Orice modificari ale acesteia se fac in fiecare an, in luna Octombrie. NMW se aplica muncitorilor sub 25 de ani.

HM Revenue &Custom (HMRC) poate chema angajatorii in curte pentru neplata NMW!
Din 1 Octombrie 2015 NMW este:

  • £6.70 pentru angajati cu varsta intre 21-24 ani;
  • £5.30 pentru angajati cu varsta intre 18-20 ani;
  • £3.87 pentru angajati cu varsta intre 16-17 ani, care au depasit varsta abandonului scolar, dar se situeaza sub 18 ani;
  • £3.30 pentru ucenici sub 19 ani sau de 19 ani, ori peste care sunt in primul an de ucenicie.

Exista totusi si exceptii de la aceasta regula; sunt persoane pe care angajatorii nu au obligatia sa le plateasca la nivelul National Minim Wage:

  • self-employed,
  • voluntarii,
  • directorii companiilor,
  • membrii familiei si persoanele care locuiesc in casa familiei si indeplinesc sarcini de uz casnic.

Este ilegal ca angajatorii sa isi plateasca angajatii sub National Minimum Wage sau sa falsifice documentele de evidenta a platii. Daca angajatul este platit sub minimul stabilit, trebuie sa discute cu angajatorul si sa incerce sa rezolve situatia amiabil. Problema nu s-a rezolvat? Angajatul poate formula o plangere oficiala, se poate adresa la HMRC care, in urma investigatiilor si numai daca cererea este intemeiata, va decide ca angajatorul sa fie amendat si obligat la plata sumelor restante.

HMRC poate actiona in curte angajatorul, in numele angajatului, daca refuza sa plateasca sumele stabilite. Angajatii au dreptul sa actioneze direct angajatorul in tribunalul muncii. Angajatii care au fost concediati ilegal din cauza unui conflict pe tema NMW, se pot adresa tribunalului muncii cu o plangere avand ca obiect concedierea ilegala.

Pentru orice problema de dreptul muncii va putem asista ca Mckenzie Friend sau va putem recomanda un avocat. Ne puteti contacta la telefon 07457 194 222, prin e-mail: [email protected], putem avea consultanta prin telefon ori skype si de ce nu, fata in fata. Ne-am bucura sa va fim de ajutor!

Dacă v-a plăcut acest articol, dati-ne un LIKE pe Facebook, sau urmati-ne pe Google+ Twitter | Pinterest.

- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: