1 C
London
Tuesday, January 18, 2022
1 C
London
Tuesday, January 18, 2022

National Gallery din Londra invită publicu la o călătorie artistică

[quote_box_center]The National Gallery’ din Londra invită publicul, începând din 18 iunie, la o călătorie artistică și științifică în istoria creării culorii și a folosirii ei în artă, oferind prima expoziție de acest tip din Regatul Unit.[/quote_box_center]

Making Colour‘ (Crearea culorii), expoziție ce poate fi vizitată până în 7 septembrie, reunește pietre prețioase și pigmenți care au umplut de culoare secole de istorie, informează marți agenția spaniolă de presă EFE.

- Advertisement -

Împărțită în opt săli consacrate principalelor culori, ‘Making Colour‘ prezintă și o selecție de lucrări — din galeria proprie și împrumuturi — realizate, printre alții, de Pierre Mignard și Sandro Botticelli, care sunt analizate atât din perspectivă cromatică, cât și sub aspectul materialelor folosite. Două filme explică modul în care artiștii transformă pigmenții pentru a realiza opere de artă, precum și știința de a identifica materialele folosite în picturi.

[pull_quote_center]Călătoria în lumea culorilor începe de la discul lui Isaac Newton, dispozitiv circular împărțit în șapte sectoare colorate cu ajutorul căruia se demonstrează că suprapunerea culorilor din spectrul solar — roșu, portocaliu, galben, verde, albastru, indigo și violet — reconstituie lumina albă.[/pull_quote_center]

Un spațiu este dedicat albastrului, culoare apreciată dar rară, obținută dintr-o piatră semiprețioasă care se găsește în mare cantitate în Afganistan. Culoarea este folosită frecvent în reprezentarea Fecioarei. Alte încăperi sunt rezervate culorii verde, care se găsește în mod frecvent în natură, galbenului, utilizat din preistorie sub formă de ocru, și purpuriului, folosit în artă pentru a evidenția luxul și regalitatea.

Expoziția continuă cu evoluția de la galben la portocaliu și câștigă energie ajungând la roșu, culoarea favorită a romanilor, care se obținea din minerale, plante ori insecte.

O ultimă sală este dedicată aurului și argintului, care au avut un rol foarte important în arta occidentală în special începând din secolul al XVI-lea.

- Advertisement -
Sourceagerpres

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: