15.7 C
London
Thursday, June 30, 2022
15.7 C
London
Thursday, June 30, 2022

Muncitorii din agricultură sunt printre cei mai expuși la exploatare și abuzuri

Pe lângă pericolul coronavirusului, un studiu din Marea Britanie arată că muncitorii din agricultură sunt printre cei mai expuși la exploatare, abuzuri și uneori, chiar sclavie modernă. Și mai arată că, dintre europeni, românii și bulgarii sunt cei mai vulnerabili la aceste riscuri. „Pandemia creează un climat care sporește riscul de exploatare și sclavie”, spune Paul Coffey, reprezentant al autorității de inspecție a muncii în Marea Britanie, ale cărei controale la ferme au fost îngreunate în ultimele luni de regulile stricte de carantină.

Am stat de vorbă cu muncitori, activiști și autorități britanice, ca să înțelegem mai bine prețul real al fructelor de vară și al forței de muncă ieftine din Europa de Est, care le aduce în farfurie. 

Sub presiune

- Advertisement -

La începutul lui aprilie, fermieri și mari producători naționali de alimente din Marea Britanie și Germania și-au convins guvernele să aprobe zboruri speciale pentru transportul lucrătorilor sezonieri români, care culeg recoltele țărilor mai bogate din vestul Europei de mai bine de zece ani.

Deși România se afla încă în stare de urgență și carantină strictă, doar în aprilie au plecat din țară mai mult de 16.000 de muncitori sezonieri.

În fiecare an, în Regatul Unit sunt necesari în jur de 90.000 de sezonieri, evaluează experții din agricultura britanică. Deși în perioada Brexit aceștia erau declarați imigranți necalificați, în pandemie Marea Britanie a avut nevoie de avioane speciale încărcate cu muncitori români care să le culeagă fructele și legumele. Iar ca să umple golul lăsat de muncitorii care nu puteau să se deplaseze din cauza carantinei din țările est-europene, a lansat campanii ca „Pick for Britain” („Culege pentru Marea Britanie”) and „Feed the Nation” („Hrănește națiunea”), menite să încurajeze cetățenii britanici să se înscrie pentru munca în agricultură. 

Pentru a-i motiva pe britanici, campaniile recurg la patriotism și analogii cu Al Doilea Război Mondial, un capitol de istorie preferat în Marea Britanie. Până și prințul Charles a intervenit cu un clip filmat într-un loc idilic din Scoția, prin care își încuraja compatrioții să muncească în agricultură. Marea majoritate a comentariilor îl îndemnau pe Charles să pună el primul mâna la treabă. 

Cu toate aceste eforturi și cu toate că pandemia i-a trimis pe mulți în șomaj, britanicii nu par că se înghesuie în agricultură.

În 2018, din 10.000 de aplicanți pentru Concordia, cea mai mare agenție de agricultură din Marea Britanie, doar 2 au fost britanici.

În aprilie 2020, agenția raporta că s-au înscris 36.000 de aplicanți britanici, dintre care 16% au acceptat să fie intervievați online, 900 au primit slujbe și 112 au acceptat contractele de muncă. 

Ion* e din Băile Herculane, are 39 de ani și din 2011 vine ca sezonier câte 9-10 luni pe an, la cules de căpșune la aceeași fermă din Herefordshire, în Anglia. Deși autoritățile române au promis să monitorizeze mai bine transportul muncitorilor sezonieri, Ion îmi povestește la telefon că pe 6 mai, când a zburat cu un charter de pe aeroportul Otopeni, nu s-au păstrat scaune goale între pasageri, deși existau rânduri de locuri libere în spatele avionului. Bărbatul nu crede că există vreun virus: „E o propagandă politică la nivel mondial”. Spune că la bordul avionului nu au primit dezinfectant, mănuși și mască, așa cum promiseseră autoritățile. Li s-a oferit, în schimb, o apă și un sendviș, pentru care se întreba atunci dacă va trebui să plătească. 

Odată ajuns la fermă, a aflat că va trebui să achite 100 de lire pentru biletul de avion. Tot la fermă i s-a verificat într-un final temperatura, ceea ce nu se întâmplase la aeroporturile din România sau Anglia.

La Herefordshire a stat în carantină 7 zile, în loc de 14, cum prevedeau recomandările guvernului, după care a început treaba.

Culege căpșune câte 8 ore pe zi, dar e dezamăgit că nu are ocazia să culeagă mai mult. Ion spune că la muncă nu li se amintesc periodic regulile de prevenire a coronavirusului, așa cum recomandă ghidul întocmit pentru fermieri de către guvernul britanic. Pentru cumpărături, au voie să meargă la magazine în orășelul de lângă fermă și sunt sfătuiți să stea departe de alți oameni. Șefii îi îndeamnă pe muncitori să nu se adune seara „la caravane”, la socializare, pentru că riscă răspândirea virusului. Dar, spune Ion, „ei vorbesc, ei aud”. 

La începutul pandemiei, guvernul britanic a emis un ghid destinat fermierilor, pentru prevenirea răspândirii virusului. Bev Clarkson, ofițer național al Unite, unul dintre cele mai mari sindicate din Marea Britanie, pune presiune pe guvern pentru a afla dacă zborurile care aduc muncitorii sezonieri  respectă într-adevăr regulile de izolare socială, dacă muncitorii care vin sunt testați, dacă li se ia temperatura la aeroport, dacă se autoizolează, dacă locuiesc în condiții care permit distanțarea socială. „Odată ce muncitorii ajung în țară, avem de-a face cu o gaură neagră pentru că nimeni nu știe exact ce se întâmplă la ferme,” e de părere Clarkson. 

Cei care muncesc pentru prima dată în agricultură se adaptează mai greu condițiilor. De exemplu, presiunea s-a întețit odată cu înmulțirea căpșunilor, când muncitorilor li se cerea o productivitate din ce în ce mai sporită. În cazul în care culegătorii nu ajungeau să îndeplinească o anumită normă până la prânz, erau trimiși înapoi la caravane în acea zi, ca pedeapsă. Florina Tudose, de la organizația Centrul de resurse pentru est europeni, încearcă să afle de la avocați dacă astfel de practici sunt legale. Cerințele fermierilor s-au înăsprit și pentru că regulile carantinei în țările din Estul Europei s-au relaxat: Marea Britanie are acum acces la forță de muncă, iar fermierii pot să înlocuiască muncitorii mult mai repede.

Astfel de presiuni erau populare și la ferma de fructe moi din Chichester, Anglia, la care a lucrat Adrian Mareș ca asistent de manager și apoi ca manager de recoltă. Dacă sezonierii nu reușeau să-și îndeplinească norma până la prânz, erau trimiși acasă pe ziua respectivă și primeau un avertisment. La 6 avertismente, riscau concedierea. De aceea, o regulă nescrisă era că cei care culegeau mai mult până la prânz le dădeau celor mai puțini harnici lădițe contra cost. „Under pressure (Sub presiune). Am avut și cazuri de depresie și din astea”, continuă Adrian. 

La majoritatea fermelor din UK, muncitorii sunt plătiți pentru cantitatea pe care o culeg. Alexandru Barbacaru, agent de recrutare pentru firma Est-Vest Service, care plasează forță de muncă în Marea Britanie, spune că această practică ar putea fi considerată nedreaptă.

Deși are oameni foarte productivi pe care îi numește „combine”, care fac și 1000 de lire pe săptămână, are de-a face și cu oameni cu randament mai scăzut: „M-a sunat un fermier căruia îi trimit de zece ani oameni la cules de narcise. Mi-a spus: Alex, au trecut 10,000 de muncitori pe la mine și n-am văzut așa ceva, om care să colecteze 10 floricele într-o oră… Îi dai omului încă o șansă, un transfer, dar mai și concediezi, că așa funcționează lumea asta”. Mulți dintre românii cu care am vorbit sunt mulțumiți să fie plătiți pentru cantitatea de fructe culese, pentru că în România, pentru o zi în agricultură ar fi plătiți cam pe zi aproximativ 18,50 lire, sumă pe care la o fermă din Anglia pot să o câștige în cel mult două ore. 

Giulianela Calina, fost supervisor la o fermă de fructe moi și mere din West Peckham, povestește episoade de toate felurile: „Era si distracție foarte mare, se râdea foarte mult. Erau și zile în care ploua foarte mult și culegeam în cizme de cauciuc. Unele fete făceau piși cu sânge… le era frig la picioare și făceau infecție urinară.”

Problema principală, îmi explică Giulia, era lucratul orelor prea lungi în plin sezon. Câteodată, munca începea la 4 dimineața și se termina la 8-9 seara, cu pauze de dormit sub umbra pomilor când era prea cald. Dacă se făcea întuneric, muncitorii se foloseau de farurile de la mașini ca să vadă ce culeg. Giulia spune că le convenea să stea atât de mult peste program, pentru că faceau mulți bani, chiar și 300 de lire pe zi. Din aceste motive, acceptau să mintă atunci când veneau controalele la fermă. Giulia le traducea muncitorilor întrebările inspectorilor: „Vezi că te întreabă câte ore lucrezi pe zi, să răspunzi opt sau zece.” A învățat și bulgară la fermă și îi instruia și pe bulgari ce să răspundă. Ca supervisor, trecea în registru ore de muncă reduse.

- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: