13.6 C
London
Thursday, December 30, 2021
13.6 C
London
Thursday, December 30, 2021

Moartea deputatei Jo Cox va schimba tonul campaniei pentru referendumul din Marea Britanie

Moartea deputatei laburiste proeuropene Jo Cox, va schimba tonul campaniei pentru referendumul din 23 iunie privind ieşirea sau rămânerea Regatului Unit în Uniunea Europeană şi s-ar putea să-i favorizeze pe partizanii UE, potrivit unor analişti, scrie vineri într-un comentariu AFP.

Toţi sunt de acord că drama îi va obliga pe protagoniştii campaniei pentru Brexit (ieşirea Marii Britanii din UE) să-şi atenueze invectivele şi, îndeosebi, atacurile împotriva establishment-ului, ceea ce este susceptibil de a-i incomoda înainte de scrutinul din 23 iunie.

Jo Cox, membră a Partidului Laburist (de opoziţie), a fost ucisă în mod sălbatic, cu gloanţe şi cu lovituri de cuţit, joi, în circumscripţia sa electorală Birstall (nordul Angliei). Campania pentru referendum a fost suspendată până sâmbătă, în timp ce sondajele de opinie dau un avans pentru partizanii Brexit-ului.

- Advertisement -

Drama va avea un efect calmant asupra unei campanii care a fost agresivă, cu conflicte între persoane”, a declarat pentru AFP Wyn Grant, profesor de politică engleză la Universitatea Warwick, referire la divizările din cadrul Partidului Conservator, în care s-au confruntat îndeosebi premierul David Cameron şi şeful campaniei pro-Brexit, fostul primar al Londrei Boris Johnson.

Tabăra Brexit-ului va trebui să acorde mai multă atenţie limbajului său”, a estimat John Curtice, profesor de politică la Universitatea Strathclyde.

Ei îşi bazau argumentaţia pe faptul că establishment-ul spune că nu se poate să părăseşti UE (…). Acum ei nu vor mai putea să-i diabolizeze pe politicieni. Şi aceasta va reduce atacurile personale”, a afirmat Curtice pentru AFP.

Dar el consideră că suspendarea campaniei ”nu este în avantajul taberei menţinerii în UE, pentru care fiecare oră contează în vederea convingerii indecişilor”.

Editorialistul cotidianului conservator The Times consideră că tabăra ”Leave a mizat pe resentimentul faţă de establishment (…). Tragedia stopează net această naraţiune. Faptul că Jo Cox era mamă şi o funcţionară devotată face caduce atacurile împotriva clasei politice”.

Şi ziarul estimează că aceasta ”va favoriza fără îndoială tabăra menţinerii” în UE. În opinia revistei conservatoare Spectator, şeful UKIP (partid eurofob şi antiimigraţionist), Nigel Farage, nu este responsabil de moartea lui Jo Cox, nici pentru campania ”Leave”, ci de modul în care ei şi-au prezentat argumentele.

Când încurajezi furia, să nu vă miraţi că oamenii devin furioşi”, afirmă publicaţia. ”Există multă violenţă în această dezbatere (a referendumului) care poate fi foarte distrugătoare”, a declarat la Radio 4 reprezentanta laburistă Yvette Cooper, fost ministru al muncii, deplângând schimbarea de climat radicală în raport cu bucuria colectivă de acum patru ani în legătură cu Jocurile Olimpice.

Analiştii de pe pieţe şi investitorii estimează în mod clar că drama va juca în favoarea taberei pro-UE şi Bursa din Londra, ca şi lira sterlină profitau de acest sentiment vineri dimineaţa

- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: