17.3 C
London
Friday, June 24, 2022
17.3 C
London
Friday, June 24, 2022

Ministrul britanic pentru Brexit David Davis ameninţă că va da în judecată UE

Ministrul britanic pentru Brexit David Davis şi-a anunţat intenţia de a acţiona în judecată Uniunea Europeană pentru că elaborează planuri pentru eventualitatea în care nu s-ar ajunge la o înţelegere cu privire la ieşirea Marii Britanii din UE, scrie Business Insider.

Davis acuză Bruxelles-ul că exclude firme britanice de la contracte cruciale, pentru a forţa relocarea acestora pe continent.

Comisia Europeană a atenţionat marţi că este „firesc“ să desfăşoare pregătiri pentru un eventual scenariu în care Uniunea Europeană şi Marea Britanie nu vor reuşi să ajungă la un acord privind Brexit-ul, mai ales că şi guvernul de la Londra are în vedere o asemenea posibilitate şi se pregăteşte pentru ea.

- Advertisement -

Purtătorul de cuvânt al executivului comunitar, Margaritis Schinas, a răspuns astfel unei scrisori publicate de cotidianul Financial Times, pe care ministrul britanic pentru Brexit, David Davis, a trimis-o luna trecută premierului Theresa May. În acest text, David Davis scria că pregătirile Bruxellesului pentru o ieşire a Marii Britanii din UE fără niciun acord dăunează intereselor britanice şi încalcă drepturile Marii Britanii ca stat încă membru al UE.

Suntem surprinşi la Comisia Europeană că Marea Britanie este surprinsă că ne pregătim pentru acest scenariu anunţat chiar de guvernul britanic“, a replicat Schinas, amintind de o delcaraţie în care premierul Theresa May a spus că ‘decât un acord prost, mai bine niciun acord’.

Bruxelles-ul a avertizat o serie de companii că vor rămâne fără licente de operare în cadrul Uniunii Europene dacă Marea Britanie nu va părăsi blocul în 2019.

Ministrul pentru Brexit David Devis a reacţionat furios, acuzând UE că a acordat prea mult timp planificării pentru eventualitatea unui eşec al negocierilor şi nu a pus suficient accent pe un viitor acord comercial.

Într-o scrisoare trimisă premierului Theresa May, Davis a sfătuit-o să ia în considerare inclusiv să acţioneze în judecată UE pentru că a recurs la aceste măsuri.

UE a adoptat o serie de măsuri care au pus în pericol încheierea de contracte în cazul unui scenariu „fără înţelegere“, mai mult forţează companiile britanice să se mute într-un stat membru“, a scris Davis.

Cu toate acestea, juriştii au avertizat că orice provocare juridică împotriva UE ar fi costisitoare, consumatoare de timp, riscantă din punct de vedere politic şi probabil ar eşua.

Dacă v-a plăcut acest articol, dati-ne un LIKE pe Facebook, sau urmati-ne pe Google+ Twitter | Pinterest.

- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: