11.8 C
London
Tuesday, November 24, 2020

Ministerul Afacerilor Externe este împânzit de persoane incompetente

- Advertisement -

Scrisoare deschisă
Stimate Domnule ambasador Dan Mihalache,

S-a făcut un progres prin publicarea mai multor asociații românești pe site-ul Ambasadei, comparative cu cele anterior „agreate” pe criterii subiective, așa cum v-am solicitat când ați preluat funcția de ambasador.Dar Ministerul Afacerilor Externe este împânzit de persoane incompetente, instituția neefiind capabilă să onoreze promisiunea de a deschide până în Noiembrie 2016 un Consulat operațional în Manchester.

- Advertisement -

De asemenea, M.A.E. continuă să încalce Legea nr. 86/2016, care obligă Guvernul României să publice normele metodologice de aplicare a legii Centrelor Comunitare din Diaspora, până la data de 6 Septembrie 2016.

Nu numai că personalul M.A.E. nu își realizează atribuțiile, dar mai și sabotează și împiedică voluntarii din diaspora care pe banii și timpul lor propriu doresc să ajute la implementarea acestei legi.

Legea solicită înregistrarea a 5.000 de cetăţeni români în Registrul unic, pentru a dechide un Centru Comunitar și, desi înregistrarea se poate face de câțiva ani, Ambasada nu a dorit să stimuleze comunitatea să se înregistreze.

Am deschis Centrul Comunitar Român din Londra la 1 Decembrie 2015 și am plătit anunturiuk.com Ministerul-Afacerilor-Externe-este-împânzit-de-persoane-incompetentechiria din buzunarul meu personal, fără ajutor de la statul român sau de la cel britanic, timp de aproape un an, în care am desfășurat activități în interesul comunității, fără ca eu să am un beneficiu financiar.

Din moment ce avem o lege care spune că statul trebuie să înființeze aceste centre și să ajute comunitatea, am decis să nu mai finanțez acest centru și să ajut la înregistrarea celor 5.000 de cetăţeni români în Registrul unic.

Am solicitat Consulului României la Londra, Valentin Munteanu, formularele-tip pentru înregistrarea cetăţenilor români în Registrul unic. Acesta m-a informat că îmi poate oferi doar câteva și nu dorește ca noi să facem această acțiune în timpul alegerilor parlamentare, deși atunci era momentul optim, când erau mulți români la un loc și se putea desfășura această acțiune în mod eficient.

Remarcând faptul că personalul M.A.E. nu dorește în realitate realizarea unor centre comunitare independente, am decis să organizam o acțiune de facilitare a înscrierii cetăţenilor români în Registrul unic.

Cu 186 de £ire am achiziționat cartușe și foi, printând mii de exemplare ale formularului de înregistrare în Registrul unic disponibil în mod public pe site-ul ambasadei.
Domnul Toni Timis de la T & D Glazing And Installation ne-a sponsorizat prin achiziționarea unor veste reflectorizante.
Daniel Condrea, Ciprian Prodan, Anișoara Lucia Cicio, Bogdan Spătaru, Laurențiu Dumitru, Aaron Matthew, Valentin Ciobotaru, Florin Țăranu, Micu Lucian, Eugen Trisca, Mădălin Neacșu, Alexandra-Andreea Culic, Dorina Rughiniș, Mihaela Atomulesei și Ștefan Ioniță au fost de acord să participe ca voluntari la această acțiune.

Pe spatele formularului am imprimat:

  • Informații privind actele și condițiile necesare pentru a vota, din dorința de a fluidiza votarea și usura munca celor din secțiiile de votare.
  •  Informații privind necesitatea solicitării unui centru comunitar în mod expres, deoarece M.A.E. nu și-a îndeplinit obligația legală de a publica o metodologie cu un formular-tip special, așa cum prevede legea.
  • Un chestionar cu două întrebări.

În data de 11 Decembrie 2016, cu ocazia alegerilor parlamentare, voluntarii s-au deplasat împreună cum mine la secțiile de votare din Londra, unde am înmânat aceste formulare cetățenilor români.

Cetățenii au fost foarte bucuroși că le-am oferit informații utile, majoritatea dorind să completeze formularele. Unele persoane au dorit ca noi să și depunem ulterior aceste formulare la consulat, iar altele au dorit ca după completare să le trimită personal la consulat.
Pe majoritatea formularelor am printat adresa consulatului, pentru ca fiecare să le poată trimite personal, iar altor persoane le-am spus verbal unde trebuie expediate.

Am fost neplăcut surprinși de atitudinea personalului Ambasadei și al Consulatului care se afla în unele secții din Londra, aceștia depunând eforturi extraordinare pentru a ne obstrucționa acțiunea, chiar dacă se desfășura în afara secției de votare.

Din păcate, atitudinea ostilă a angajatilor M.A.E. a fost alimentată și de faptul că mulți români au cerut în chestionarele completate ca:

  • conducerea viitorului centru comunitar român din Londra să fie aleasă prin VOT de către românii din Londra înscriși la misiunile diplomatice românești, și NU impusă de către Ambasadă/Ministerul Afacerilor Externe;
  • angajații viitorului centru comunitar român din Londra să fie din rândul românilor care au trăit câțiva ani în Londra, NU aduși din România.

Am fost sunat de către Consulul României la Londra, care împreună cu secretara ambasadei mi-au cerut să încetez această acțiune, deși nu se desfășura pe teritoriul statului român, ci pe stradă, fiind totodată informat că consulatul nu va accepta formularele completate, dacă sunt depuse de o organizație a românilor din diaspora.

Vă solicit să îmi explicați pe ce temei se bazează această condiționare și de ce nu avem voie să desfășurăm acțiuni în sprijinul comunității în ziua alegerilor și de ce Consulatul poate refuza să primească formulare completate de cetățeni români și aduse de o asociație a românilor din diaspora, din disperare față de ineficiența vădit observabilă a angajaților M.A.E.

Unul din motivele invocate de personalul M.A.E. care ne-a obstrucționat acțiunile desfășurate în afara instituțiilor M.A.E. a fost faptul că o asociație a românilor din diaspora nu poate manipula documente care dețin informații personale.

Această tentativă de disculpare este invalidată de faptul că noi am oferit persoanelor adresa consulatului pentru a le trimite personal, dar am continuat să fim obstrucționați.

De asemenea, pe teritoriul britanic o organizație trebuie să respecte legile britanice, iar formularul este disponibil pe site-ul ambasadei, putând fi descărcat și folosit de oricine.

Voluntarii din comunitate și cu mine am strâns sute de formulare de plângere penală împotriva domnului Ponta, pentru obstrucționarea alegerilor pentru președintele României în 2014.

Cu siguranță vă aduceți aminte de sutele de mii de oameni obstrucționați, furați și umiliți la cozile din diaspora, deoarece erați managerul de campanie al Președintelui Iohannis.

Vă rog să îmi explicați dacă noi, cei care am strâns formulare de plângere penală împotriva lui Ponta am gresit, ținând cont că am făcut și atunci același lucru atât la alegerile pentru președinte, cât și la cele parlamentare.

Ținând cont de lipsa de caracter a unora dintre angajații M.A.E., nu mă surprinde faptul că i-au tratat pe voluntarii din diaspora ca pe niște infractori, în timp ce persoanele care au obstrucționat votul românilor în 2014 sunt în continuare în libertate!

Cu stimă,Dr. Tommy Tomescu, DMD

Director al Centrului Comunitar Român din Londra
https://www.facebook.com/CentrulComunitarRomanLondra/posts/1202196876502490
www.CentrulComunitarRoman.org

- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI

Fanii Formulei 1 cer reginei să-l facă SIR pe Lewis Hamilton

Fanii cer ca Hamilton să fie oaspetele de onoare al Reginei la Palatul Buckingham, dar nu într-o zi oarecare, ci de Anul Nou, pentru...

Europa va ridica restricţiile de zbor impuse avionului Boeing 737 MAX

Europa va ridica în ianuarie restricţiile de zbor impuse avionului Boeing 737 MAX, după ce autoritatea de reglementare americană (FAA) a pus capăt consemnării...

Marea Britanie şi Uniunea Europeană au reluat online negocierile

Marea Britanie şi Uniunea Europeană au reluat luni, virtual, negocierile în încercarea de a-şi depăşi "divergenţele fundamentale" şi de a ajunge la un acord...

Dupa Brexit, studenții români vor aplica pentru statut de emigrare

Studenții români care merg la studii în Marea Britanie după Brexit vor aplica pentru statut de emigrare. În ceea ce privește taxele de școlarizare,...

Related news

Fanii Formulei 1 cer reginei să-l facă SIR pe Lewis Hamilton

Fanii cer ca Hamilton să fie oaspetele de onoare al Reginei la Palatul Buckingham, dar nu într-o zi oarecare, ci de Anul Nou, pentru...

Europa va ridica restricţiile de zbor impuse avionului Boeing 737 MAX

Europa va ridica în ianuarie restricţiile de zbor impuse avionului Boeing 737 MAX, după ce autoritatea de reglementare americană (FAA) a pus capăt consemnării...

Marea Britanie şi Uniunea Europeană au reluat online negocierile

Marea Britanie şi Uniunea Europeană au reluat luni, virtual, negocierile în încercarea de a-şi depăşi "divergenţele fundamentale" şi de a ajunge la un acord...

Dupa Brexit, studenții români vor aplica pentru statut de emigrare

Studenții români care merg la studii în Marea Britanie după Brexit vor aplica pentru statut de emigrare. În ceea ce privește taxele de școlarizare,...

Boris Johnson a anunţat că Anglia va reveni la un sistem de restricţii pe trei niveluri (video)

Premierul britanic Boris Johnson a confirmat, luni, în Parlament, încheierea carantinei naţionale pentru noul coronavirus pe 2 decembrie, dar a subliniat că aceasta va...

Anunț MAE privind alegerile parlamentare

A fost publicat în Monitorul Oficial ordinul comun al Ministerului Sănătății și MAE, cu avizul Autorității Electorale, privind măsurile de sănătate publică cu aplicabilitate...

La finalul lockdownului vor fi permise evenimente în aer liber în zonele cu cel mai mic risc

Un maxim de 4.000 de fani vor fi permisi la evenimente în aer liber în zonele cu cel mai mic risc, la finalul lockdownului...

Marea Britanie pregătește pașaportul vaccinării

În vreme ce Marea Britanie intră în a treia săptămână a celui de-al doilea lockdown național, guvernul de la Londra elaborează planuri pentru un...