12.7 C
London
Saturday, June 25, 2022
12.7 C
London
Saturday, June 25, 2022

Mii de cetăţeni europeni riscă să-şi piardă statutul legal în Marea Britanie după Brexit

Mii de cetăţeni europeni, între care  victimele abuzului domestic, copiii şi persoanele în vârstă, riscă să-şi piardă statutul legal în Marea Britanie după Brexit, potrivit Standard

Avertismentul este transmis de Observatorul pentru Migraţie al Universităţii Oxford.

Potrivit unui raport publicat miercuri, aceste persoane se află în pericol de a-şi pierde dreptul de a rămâne în Regatul Unit deşi îndeplinesc criteriile necesare de şedere.

- Advertisement -

Ministerul de Interne britanic doreşte în mod clar să creeze un sistem simplu şi uşor de utilizat, iar majoritatea cetăţenilor UE ar trebui să poată folosi un proces de aplicare simplificat, cu puţine dificultăţi“, a declarat directorul Observatorului pentru Migraţie, Madeleine Sumption.

Cu toate acestea, “pentru anumite persoane, procesul va fi mai dificil“.

Mulţi dintre aceştia sunt cei mai vulnerabili indivizi ai societăţii – fie pentru că sunt izolaţi din punct de vedere social, au fost victime ale exploatării sau se confruntă cu probleme personale, cum ar fi sănătatea mintală sau sărăcia.

Multe persoane pur şi simplu nu vor realiza că trebuie să aplice’ pentru un permis de şedere. Ştim din alte programe guvernamentale, precum alocaţiile pentru copii, că oamenii de multe ori nu aplică pentru ceva, chiar dacă este în interesul lor să facă acest lucru“, a mai spus Madeleine Sumption, conform agerpres.ro.

Aplicaţie online pentru românii care vor să rămână în Regat, după Brexit

La sfârşitul acestui an, ministerul de Interne britanic va lansa o aplicaţie online prin care cetăţenii UE se vor putea înregistra dacă doresc să rămână în Marea Britanie după Brexit.

Cu toate acestea, Observatorul pentru Migraţie al Universităţii Oxford a atras atenţia că un număr mare de indivizi ar putea să nu fie conştienţi de faptul că trebuie să aplice pentru a putea rămâne în Marea Britanie.

Un grup din această categorie sunt copiii ai căror părinţi nu vor aplica nici ei şi care cred în mod greşit că copiii lor născuţi în Marea Britanie sunt automat cetăţeni britanici.

De asemenea, în această categorie ar putea intra 140.000 de persoane care trăiesc în Marea Britanie de peste 30 de ani, 56.000 de persoane cu vârsta de 75 de ani sau mai mult, şi peste 145.000 de cetăţeni UE cărora li s-a acordat deja reşedinţă permanentă dar care trebuie încă să solicite ‘statutul reglementat’, se mai arată în raportul Observatorului pentru Migraţie.

Dacă v-a plăcut acest articol, dati-ne un LIKE pe Facebook, sau urmati-ne pe Google+ Twitter | Pinterest.

- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: