10.9 C
London
Saturday, January 29, 2022
10.9 C
London
Saturday, January 29, 2022

Migratia neta in Marea Britanie a crescut la cel mai inalt nivel

Migratia neta a crescut in 2014 pentru al doilea an consecutiv, la cel mai inalt nivel din ultimele doua decenii, in pofida tintei noului Guvern Cameron de a o reduce semnificativ, a anuntat joi Oficiul britanic de statistica, in timp ce premierul se pregatea sa anunte noi legi contra imigratiei.

Numarul persoanelor care au venit in Marea Britanie anul trecut a fost mai mare decat al celor care au plecat din aceasta tara cu 318.000 de persoane, reprezentand cel mai mare aflux inregistrat in decurs de 12 luni din iunie 2005 incoace si totodata cel mai mare aflux inregistrat intr-un an calendaristic cel putin din 1970 si pana in prezent, a anuntat Oficiul britanica de statistica (ONS) joi, la Londra.

Este vorba despre o “crestere semnificativa” in comparatie cu nivelul migratiei nete din 2013, de 209.000 persoane, a apreciat ONS. Aceste date au fost publicate in timp ce premierul David Cameron se pregatea sa angajeze noi legi – in primul sau discurs (Queen’s Speech) din Parlament de dupa castigarea alegerilor de la inceputul lunii – privind pedepsirea muncii ilegale, accelerarea deportarilor si monitorizarii infractorilor straini.

- Advertisement -

O tara puternica nu este o tara care ridica podul, ci o tara care controleaza imigratia“, a spus Cameron, potrivit biroului sau.

[pull_quote_center]Imigratia necontrolata ne poate afecta piata muncii si conduce la scaderea salariilor. Asta inseamna ca prea multe persoane intra in Regatul Unit legal, dar raman ilegal in tara.[/pull_quote_center]

In contextul in care Marea Britanie nu poate sa limiteze libera circulatie a muncitorilor provenind din statele memebre ale Uniunii Europene (UE), imigratia a fost o tema majora a campaniei in vederea alagerile generale de la 7 mai, dupa ce Cameron a esuat sa reduca afluxul net sub 100.000 de persoane pe an, un nivel inregistrat in 1997.

Partidul Conservator afirma acum ca aceasta tinta ramane o “ambitie corecta“. Cea mai mare pondere in cresterea migratiei inregistrate anul trecut o au imigrantii aflati in cautarea unui loc de munca, inclusiv din Romania si Bulgaria, dupa expirarea perioadei temporare de restrictie impusa celor state UE la 1 ianuarie 2014.

Un numar-record de 641.000 de persoane a venit in Marea Britanie in 2014, potrivit ONS. Numarul cetatenilor UE care nu sunt britanici a crescut de la 67.000 la 268.000, iar cel al imigrantilor provenind din tari care nu fac parte din UE a crescut de la 42.000 la 290.000.

Afluxul imigrantilor din alte state europene face obiectul unor negocieri cu lideri UE, in contextul in care Londra incearca sa renegocieze prevederile tratatelor europene inaintea unui referendum privind retragerea tarii din UE – pe care Cameron a promis ca-l va organiza pana la sfarsitul lui 2017.

Dacă v-a plăcut acest articol, dati-ne un LIKE pe Facebook sau urmati-ne pe Twitter.

- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: