5.7 C
London
Thursday, December 9, 2021
5.7 C
London
Thursday, December 9, 2021

Mesajul unei tinere din Alba Iulia, studentă în Londra despre situația țării

După experiențele pe care le-a trăit peste graniță și empatizând de la distanță cu situația țării, o fostă elevă a Colegiului Național ”Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia, studentă în prezent la una dintre facultățile aflate în top 20 din lume, ”King’s College” din Londra, s-a simțit încercată de nevoia de a scrie și de a transmite un mesaj tuturor studenţilor români, care luptă pentru ţară și a căror dezamăgire nu cunoaște limite.

Delia Gligor spune că îi invidiază pe tinerii care au rămas să studieze în România, îi încurajează spunând că nu au ales greșit și este de părere că iluzia binelui de peste graniţă se vinde prea ușor, iar lucrurile pot fi și chiar sunt diferite.

Utopia absolută ar fi atunci când poţi transfera leul românesc în liră britanică, iar conversia nu va avea consistenţa unui pumnal în capul stomacului. Pentru un student român cu aspiraţii prea grandioase pentru vârsta-i, traiul englezesc e primul obstacol care îl plesnește de cum roţile avionului îl aterizează pe plaiul tuturor visurilor de împlinit singur.

- Advertisement -

Faptul că studiezi la una dintre facultăţile aflate în top 20 în lume nu te încălzește cu nimic atunci când 5 zile pe săptămână porţi o uniformă, apeși pauză pe zâmbet și câștigi atât cât să poţi să te menţii la linia de plutire. E de o realitate cruntă să vrei să te dedici doar studiului și să nu poţi s-o faci – pentru că schimbarea vine cu mai mult decât o diferenţă în locaţie.

Atunci când timpul nu e de partea ta și chiar tot ceea ce îţi făcea plăcere cu adevărat devine o povară.

anunturiuk.com Delia-Gligor
Delia Gligor urmeză cursurile facultăţii de Arte și Știinţe Umaniste la ”King’s College” în Londra.

Citeam din plăcere și cu plăcere, iar acum simt că presiunea studiului și a muncii sunt doar părţi din ceva ce trebuie să fac. Nu pot să nu simpatizez la un nivel spiritual cu România și ideea de națiune, cu tot ceea ce m-a încărcat de mică, cu frumoasa tradiție și cultură și cu oamenii aceia altfel. Am ajuns într-o junglă urbană și credeam, ca orice român tânăr, că de cealaltă parte e mai bine, e mai civilizat. Adevărul e undeva la mijloc.

Fiecare colţ de lume vine cu un bagaj. Aici taxele pentru oxigen sunt cam echivalentul câștigului pe săptămână, sistemul medical te bagă mai cu spor în mormânt, iar oportunitățile, ei bine, sunt multe și greu accesibile.

De curând plănuiam să urmez un internship la o cunoscută revistă englezească și consider că aveam ceea ce e necesar pentru o astfel de poziţie. Mare mi-a fost surprinderea când am observat undeva, acolo ca notă de final, în caractere de -10, cum că dacă nu ai cetăţenie britanică, nu te obosi să aplici.

Am conștientizat că europenii excelează, în contextul în care englezii, considerându-se prea buni pentru existenţă, eșuează lamentabil. Noi, străinii, venim aici să studiem într-o limbă în care nu ne-am născut, o cultură pe care nu am trăit-o, fiind mai ușor adaptabili și cu capul mult mai bine poziţionat pe umeri, cu mintea mai deschisă și mai alertă la tot ce se petrece-n lume, și totuși, promisiunile care zugrăvesc viitorul nostru strălucit, sunt spulberate de aceleași probleme cu care se confruntă lumea de secole.

E discriminare și aici, e tot o apă și-un pământ.

Fie acesta un mesaj pentru toţi tinerii români care sunt dezamăgiţi, care suferă că nu au ‘beneficiat’ de circumstanţele care să le permită să părăsească ţara. Să nu fiţi! Sunteţi exact acolo unde trebuie să fiţi.

Singura diferenţă dintre noi e că cei plecaţi se bucură mai puţin se perioada asta frumoasă a vieţii, o perioadă menită dezvoltării de sine și înfloririi, pentru simplul fapt că suntem puţin mai prinși în realitatea vieţii, mai stresaţi și mai ușor iritaţi de griji, de incertitudine și de necunoscut.

Oamenii ies în stradă și hai să credem că revoluţia asta e un nou început.

Simpatizez cu situaţia ţării și mi-e dor. Am crescut frumos și nu mi-a lipsit nimic.

Nu spun că aici e rău, nu aș avea de fapt dreptul să mă plâng, dar nu zic că acasă e mai rău. Sistemul educaţional românesc e bun! E meticulos, e progresiv! Dacă ești student în România și citești acum, vreau doar să știi că te invidiez, de multe ori. Ești acasă, ești student și trebuie să nu-ţi fie frică! Dacă am învăţat ceva cu siguranţă, am învăţat că poţi excela de oriunde.

Poate simpatizezi cu mine, cititorule, sau poate mă critici, dar sincer, mai sunt și zile în care te ia un dor de casă și parcă vrei să simţi că aparţii, măcar așa, oleacă.

  • E greu să fii între străini, să fii singur chiar printre oameni, cu responsabilităţi reale, contracte, taxe și facturi.
  • E greu să știi că părăsești facultatea și ai pe umeri datorii pe care nu le poţi concepe în întreaga lor splendoare.
  • Și ce-i dacă ai facultate, că doar toată lumea are? Trebuie să ai master.
  • Și ce-i dacă mai adaugi la teancul datoriilor?
  • Și ce-i dacă ești foarte bun și excelezi- când nu ai experienţă în domeniul necesar? (atunci când nu poţi găsi o poziţie pentru că ești strain)
  • Și ce-i dacă lucrezi ani de zile într-un domeniu de care nu ai nevoie, dar altfel nu ai cum să te susţii și să trăiești în Londra?
  • Dar ce dacă nu ai timp pentru nimic?

Cum îmi place mie să spun: Londra te scoate înafara ‘rimp’-ului (ritm+timp), iar ceea ce faci tu de fapt, e că încerci să-ţi construiești viitorul în cădere liberă.

Delia Gligor a absolvit Colegiul ”Naţional Horea, Cloșca și Crișan” în 2015, iar la ”King’s College” în Londra urmeză cursurile facultăţii de Arte și Știinţe Umaniste, secţia Literatură Comparată și Franceză. În perioada petrecută în ţară, a fost premiată la nivel național de două ori, pentru lucrări literare secţiunea „eseu”. De asemenea, a participat la cenacle și întruniri literare, scrie proză și poezie și chiar plănuiește să lanseze un prim volum.

Dacă v-a plăcut acest articol, dati-ne un LIKE pe Facebook, sau urmati-ne pe Google+ Twitter | Pinterest.

- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: