16.5 C
London
Sunday, October 17, 2021
16.5 C
London
Sunday, October 17, 2021

Mesajul liderilor europeni “Scotia va fi binevenita ca membru deplin al UE”

Nu mai putin de 50 de politicieni din Europa au semnat o scrisoare adresata Scotiei, in care se arata ca, odata devenita independenta, tara este “binevenita” sa faca parte din blocul comunitar.

Semnatarii, parlamentari si europarlamentari din Germania, Spania, Belgia, Grecia si nu numai asigura Scotia ca tranzitia catre statutul de membru deplin al UE, dupa obtinerea independentei, va fi una pe cat de usoara posibil, arata The Guardian.

Poporul scotian trebuie sa decida in legatura cu viitorul constitutional al Scotiei si in legatura cu relatia cu Marea Britanie si UE. Nu este treaba noastra sa spunem Scotiei ce drum sa aleaga. Daca Scotia va deveni independenta si si va decide sa-si mentina statutul de membru al UE, oferim sprijinul total pentru a asigura o tranzitie cat de usoara posibil“, se arata in scrisoare.

Scotia va fi binevenita ca membru deplin al UE, cu cei 5 milioane de europeni ai sai continuand sa beneficieze de pe urma drepturilor de care ne bucuram toti in prezent“, se mai arata in document.

- Advertisement -

Scrisoarea vine intr-un moment in care premierul Nicola Sturgeon a cerut oficial Londrei sa permita organizarea unui nou referendum privind independenta Scotiei, dat fiind faptul ca in iunie Scotia a votat in proportie covarsitoare pentru ca Marea Britanie sa nu iasa din UE.

Scrisoarea cu 50 de semnatari, de luni, vine dupa ce ministrul spaniol de Externe, Alfonso Dastis, a declarat ca Madridul nu s-ar opune aderarii Scotiei la UE.

Dacă v-a plăcut acest articol, dati-ne un LIKE pe Facebook, sau urmati-ne pe Google+ Twitter | Pinterest.

- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: