3.1 C
London
Wednesday, January 26, 2022
3.1 C
London
Wednesday, January 26, 2022

Medic român din Marea Britanie “Dezamagită din punct de vedere profesional in Romania”

Dezamagită din punct de vedere profesional. Dacă aș fi fost mulțumită profesional, probabil că doar salariul jenant de mic nu ar fi fost un motiv să plec

Felicia Buruiană este unul dintre medicii români care a luat decizia de a profesa în strainatate. A plecat din România în urmă cu opt ani, iar în Anglia a găsit un sistem sanitar total diferit de al nostru. Pasionată de mică și de limbi străine, jurnalistii de la The Guardian au prezentat-o într-un articol  ca medicul român care vorbește cinci limbi străine.

A plecat din țară în noiembrie 2005, în urma unor “imense insatisfacți profesionale“.

- Advertisement -

[pull_quote_center]Eram extraordinar de dezamagită din punct de vedere profesional, de colegi, de mediu. Dacă aș fi fost mulțumită profesional, probabil că doar salariul jenant de mic, de altfel, nu ar fi fost un motiv suficient ca să mă decid să plec[/pull_quote_center] spune medicul chirurg Felicia Bucuiană.

Deși cunoșteam engleza foarte bine, mi-a fost dificil să mă adaptez la a gândi și practica medicina în engleză și în sistemul medical britanic, care este radical diferit față de sistemul medical românesc. (…) Am încercat mereu să găsesc explicație la aspectele profesionale și sociale total diferite față de cele din România, și am încercat întotdeauna să înțeleg rațiunea din spatele acțiunilor. (…).Și nu îmi pare rău deloc că am plecat! A fost un sacrificiu, dar toți acești ani mi-au oferit o înțelegere extraordinar de bună a medicinei, a modului în care ea trebuie practicată, cum se face managementul corect al unui pacient. În Marea Britanie există o etică profesională, pacientul nu este privit ca o sursă financiară. “, a mai declarat Felicia Buruiană.

În Marea Britanie nu se vorbește pe tonuri înalte, nu se țipă, iar opiniile contradictorii se discută într-o manieră civilizată, spune medicul. De asemenea, absolut orice interacțiune cu pacientul este documentată în notele clinice, ”până și simplul detaliu de a i se fi oferit o cană de cafea de către asistentă”, continua Felicia Buruiana.

[pull_quote_center]Pentru a opri exodul acesta de medici, le trebuie oferit un mediu de lucru plăcut, stimulant, în care să simtă că sunt apreciați pentru ceea ce fac, și, nu în ultimul rând, soluționat aspectul financiar[/pull_quote_center] consideră Buruiană.

Dacă v-a plăcut acest articol, dati-ne un LIKE pe Facebook sau urmati-ne pe Twitter.

- Advertisement -
Sourceb1

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: