2.9 C
London
Saturday, November 27, 2021
2.9 C
London
Saturday, November 27, 2021

Marea Britanie vrea un acord comercial diferit cu Uniunea Europeană

Ministrul britanic de Finanţe, Philip Hammond, a declarat sâmbătă că Marea Britanie va dori să negocieze un acord personalizat privind viitoarele relaţii comerciale cu Uniunea Europeană, în loc să copieze înţelegeri existente precum cea între Canada şi UE, relatează site-ul agenţiei Reuters.

Avem un nivel al comerţului şi al integrării comerciale cu UE 27 care este diferit de situaţia oricărui alt partener comercial al UE. Prin urmare, este foarte probabil că vom dori să negociem aranjamente specifice, acorduri personalizate. Aşadar, mă aştept că vom dezvolta ceva care nu reprezintă nici modelul Canadei, nici modelul Spaţiului Economic European, ci un acord care se bazează pe forţa relaţiei noastre actuale“, a precizat Hammond, prezent la o conferinţă la Beijing.

Liderii Uniunii Europene au acordat, vineri, mandatul pentru următoarea fază a negocierilor privind Brexit cu Marea Britanie, pentru a pregăti discuţiile privind relaţiile viitoare, a anunţat preşedintele Consiliului European, Donald Tusk.

- Advertisement -

Negocierile pot avansa la relaţia pe termen lung dintre Marea Britanie şi UE, din punct de vedere comercial şi al securităţii.

Primul aspect care va fi discutat, încă de săptămâna viitoare, va fi stabilirea unei perioade de tranziţie după ieşirea Marii Britanii din Blocul comunitar, în martie 2019. Tranziţia ar putea dura aproximativ doi ani.

O perioadă de tranziţie este considerată ca fiind esenţială pentru investitori şi companii, care se tem că un Brexit „pe marginea prăpastiei” ar perturba fluxurile comerciale şi ar crea haos pe pieţele financiare.

China este una dintre ţările cu care Marea Britanie speră să semneze un acord comercial de liber schimb odată cu părăsirea Uniunii Europene, iar Londra şi Beijingul vor să demonstreze că retragerea Marii Britanii din Blocul comunitar nu va afecta legăturile.

Philip Hammond a încercat să ofere asigurări companiilor chineze în privinţa situaţiei de după luna martie a anului 2019.

Nu vom mai fi din punct de vedere tehnic sau legal în Uniunea Vamală sau în Piaţa Unică, dar ne-am angajat – ca rezultat al înţelegerii pe care am încheiat-o săptămâna aceasta – să creăm un mediu care să reproducă în mod eficient situaţia de fapt actuală“, a spus ministrul britanic de Finanţe.

Dacă v-a plăcut acest articol, dati-ne un LIKE pe Facebook, sau urmati-ne pe Google+ Twitter | Pinterest.

- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: