10.9 C
London
Saturday, January 29, 2022
10.9 C
London
Saturday, January 29, 2022

Marea Britanie va menține granița deschisă cu Republica Irlanda

Marea Britanie se angajează să-şi menţină graniţa deschisă cu Republica Irlanda, a declarat premierul britanic Theresa May, după o întâlnire avută marţi la Londra cu omologul său irlandez Enda Kenny, elatează DPA şi Reuters citate de Agerpres.

Întâlnirea a făcut parte din ultima serie de convorbiri despre modul de desfăşurare a Brexit-ului.

Una dintre cele mai mari îngrijorări pentru populaţie este cea privind zona comună de călătorie”, a declarat Theresa May într-o conferinţă de presă cu Enda Kenny în Downing Street. ”Există o dorinţă puternică de ambele părţi de a păstra aceasta şi astfel noi trebuie să ne concentrăm pe securizarea unui acord care este în interesul ambelor părţi”, a adăugat şefa guvernului britanic.

- Advertisement -

Enda Kenny a reluat ideile exprimate de Theresa May privind menţinerea unor relaţii strânse între ţările lor, spunând: ”Suntem total de acord că nu dorim să vedem o întoarcere la graniţele trecutului pe insula Irlanda”.

Între Londra şi Dublin există un acord al graniţelor deschise pentru călătorie din 1923, la scurt timp după ce partea sudică a insulei a obţinut independenţa faţă de puterea colonială.

Irlanda de Nord ar urma să iasă din UE împreună cu celelalte componente al Regatului Unit – Anglia, Scoţia şi Ţara Galilor -, în timp ce Republica Irlanda va rămâne în componenţa blocului comunitar. Mulţi se tem că graniţa deschisă dintre cele două ţări va fi fortificată, în pofida promisiunilor repetate ale premierului Kenny că nu va fi aşa.

La referendumul din 23 iunie din Marea Britanie, Irlanda de Nord a votat pentru rămânerea în UE în proporţie de 58%, contrastând cu scorul general de 52%-48% din Regatul Unit în favoarea Brexit-ului.

Unele voci s-au pronunţat pentru organizarea unui referendum privind desprinderea Irlandei de Nord de Regatul Unit, astfel ca ea să rămână în cadrul UE ca parte a unei Irlande unite.

Întrebat despre perspectiva unei Irlande unite, Enda Kenny a afirmat că respectă decizia Marii Britanii de a ieşi din UE şi că problema acum este de a acţiona prin intermediul Brexit-ului ”într-un mod cât se poate de practic, imaginativ şi creativ”.

Dacă v-a plăcut acest articol, dati-ne un LIKE pe Facebook, sau urmati-ne pe Google+ Twitter | Pinterest.

- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: