18.9 C
London
Tuesday, June 21, 2022
18.9 C
London
Tuesday, June 21, 2022

Marea Britanie va investi un milion de lire pe an pentru combaterea celor mai periculoși jihadiști

Marea Britanie va investi un milion de lire pe an, pentru ca 12 dintre cei mai periculoși jihadiști din acest stat să fie plasați în unități de detenție speciale, în trei închisori, informează ibtimes.

Decizia vine după ce un raport oficial a arătat că până la 1.000 de deținuți riscă radicalizarea în închisori. Astfel, Ministerul de Justiție al Marii Britanii a decis ca aceștia să fie mutați în celule speciale, în trei închisori de pe teritoriul țării. Investiția îi va costa, însă, pe plătitorii de taxe, aproximativ un milion de lire pe an.

Printre cei 12 jihadiști se află Anjem Choudary, care a fost condamnat, în 2015, la cinci ani și jumătate de închisoare, pentru susținerea grupării teroriste Stat Islamic. Bărbatul a fost calificat drept un predicator care incita la ură și care ar fi încurajat  musulmanii britanici să ducă un război sfânt împotriva Occidentului. Sursa citată precizează că el ar încerca să radicalizeze deținuți și în închisoare, ceea ce ar putea face ca el să fie mutat într-o unitate specială.

- Advertisement -

Potrivit Sunday Times, autoritățile britanice doresc instituirea a trei unități de detenție speciale în închisorile Woodhill, Milton Keynes și Whitemoor. În aceste unități vor lucra 40 de angajați. Decizia vine după ce, un raport al Guvernului a arătat că, anul trecut, că numeroși deținuți s-au radicalizat în închisori. Astfel, ministrul Justiției a decis să ia măsuri pentru combaterea acestui fenomen.

În februarie 2016, premierul de la vremea respectivă, David Cameron, preciza că teroriștii ar putea fi plasați în închisori speciale, iar imamii ar putea primi interdicție de a vizita  închisorile. Totodată, șeful Executivului preciza că aproximativ 1.000 de deținuți au fost catalogați drept extremiști sau persoane vulnerabile la procesul de radicalizare. Din acest motiv, susținea David Cameron, predicatorii condamnați la închisoare pentru legături teroriste, ar putea fi relocați în unități speciale, dacă administratorii închisorilor consideră această măsură ca fiind necesară.

În acest mod, s-ar putea preveni ca închisorile să devină un obiectiv de recrutare a noi adepți, pentru extremiști, unde aceștia ar putea „converti” indivizi mai slabi, folosind „intimidarea și violența”.

„Nu vom aștepta pasivi ca oamenii să se radicalizeze în timp ce se află în grija statului. Să fie clar, iau în considerare schimbări majore: de la interdicția de a le permite predicatorilor să activeze în închsori și până la modul în care îi tratăm pe cei acuzați de acte de terorism”, declara David Cameron, într-o conferință pe tema reformei închisorilor britanice.

Și Ministerul Justiției a precizat, în luna august, că autoritățile au un plan pentru separarea deținuților care reprezintă un pericol. Sunday Times precizează că, deși a fost făcută publică informația potrivit căreia 12 persoane vor fi transferate în unitățile speciale, Ministerul Justiției a refuzat să dea numele acestor persoane.

În ceea ce privește data la care vor fi deschise și bugetul, informațiile nu sunt încă foarte clare.

Extremismul este un pericol la adresa societății și a siguranței publice, astfel că trebuie combătut oriunde apare. Ne dedicăm combaterii posibilității ca ideologia să fie răspândită în spatele gratiilor. Este absolut esențial să prevenim extremiștii periculoși să contribuie și la radicalizarea altor prizonieri”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului Justiției.

Dacă v-a plăcut acest articol, dati-ne un LIKE pe Facebook, sau urmati-ne pe Google+ Twitter | Pinterest.

- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: