9.8 C
London
Tuesday, October 26, 2021
9.8 C
London
Tuesday, October 26, 2021

Marea Britanie va avea o noua moneda de o lira din martie (video)

Trezoreria britanica va pune in circulatie o noua moneda de o lira sterlina. Aceasta va intra pe piata pe 28 de martie, iar moneda cea veche ar urma sa iasa din circulatie pana la mijlocul lunii octombrie.

E un moment istoric, pentru ca e prima oara cand introducem o moneda de o lira sterlina din 1983“, a declarat David Gauke, din partea Trezoreriei, CNN.

Motivul pentru care noua versiune este introdusa tine de securitatea monedei, cea veche fiind adesea contrafacuta.

Se estimeaza ca 3% dintre monedele de o lira sterlina de pe piata sunt false.

- Advertisement -

Noua moneda are in compozitie doua tipuri de metal si include o holograma. Pe moneda figureaza un trandafir, o narcisa, un ciulin si un trifoi, simboluri ale celor patru natiuni care alcatuiesc Regatul Unit al Marii-Britanii. Este propunerea de design a unui adolescent de 15 ani, David Pearce, aleasa dintre 6.000 de variante inscrise in competitie.

Noua moneda va fi un dodecagon (poligon cu 12 laturi) si nu un cerc, ca in prezent. In urma cu un an, Trezoreria anunta ca va fi cea mai sigura moneda din lume.

Nu toata lumea este incantata de aceasta schimbare, pentru ca noua moneda are greutatea si forma diferite de cea veche, ceea ce inseamna ca nu va incapea in automate.

Se estimeaza ca vor fi necesare investitii de 32 de milioane de lire sterline pentru ca toate cele 500.000 de automate de pe teritoriul regatului sa poata primi noile monede.

O parte dintre monedele vechi vor fi reciclate si folosite pentru crearea celor noi.

Dacă v-a plăcut acest articol, dati-ne un LIKE pe Facebook, sau urmati-ne pe Google+ Twitter | Pinterest.

- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: