3 C
London
Monday, December 6, 2021
3 C
London
Monday, December 6, 2021

Marea Britanie trimite în Romania avioane militare şi o mie de militari

Marea Britanie va juca un rol de conducere în Forţa de reacţie rapidă a NATO din Europa Centrală şi de Est, urmând să trimită trupe în comandamentele regionale din România şi Polonia, anunţă ministrul britanic al Apărării, Michael Fallon, citat de BBC News online.

Este al doilea moment important după primirea noastră în NATO în 2004, acesta al aprobării măsurilor de reasigurare pe flancul estic al Alianţei şi al Uniunii şi mai ales pe flancul sud-estic. Aceste măsuri privesc în special România şi Bulgaria pe flancul sud-estic şi sunt măsuri deosebite. De fapt, vom avea prezenţă NATO în România prin cele două comandamente care s-au aprobat a fi înfiinţate în perioada următoare”, a declarat ministrul Apărării, Mircea Dușa.

- Advertisement -

Întrebat dacă statele baltice, Polonia, Bulgaria şi România sunt în mod real ameninţate de o agresiune a Rusiei acum sau în câţiva ani, Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a răspuns:  [pull_quote_center]Un pericol imediat nu există, dar motivul pentru care noi facem ce facem este răspunsul la comportamentul Rusiei în Est, unde a schimbat graniţe cu forţa[/pull_quote_center] 

Marea Britanie va trimite 1.000 de militari şi patru avioane de vânătoare de tip Typhoon pentru noua Forţă de reacţie rapidă, a precizat Michael Fallon.

Credibilitatea NATO în contextul actualelor riscuri de securitate depinde de rolul jucat de fiecare ţară. Cuvintele dure trebuie susţinute prin acţiuni ferme”, a subliniat ministrul britanic.

Miniştrii Apărării ai statelor membre NATO s-au reunit la Bruxelles pentru a discuta detaliile creării Forţei comune de reacţie foarte rapidă (denumită şi „Vârf de lance”).

Noul dispozitiv militar, parte a Forţei de reacţie a NATO, va avea aproximativ 5.000 de militari şi capacitatea de intervenţie în cel mult 48 de ore.

[pull_quote_center]Marea Britanie va deţine comandamentul Forţei de reacţie rapidă în anul 2017, iar ulterior prin rotaţie[/pull_quote_center] , a explicat Fallon, precizând că militari britanici vor fi trimişi la comandamentele regionale din România şi Polonia. Patru avioane de vânătoare Typhoon vor participa la misiuni de patrulare aeriană în perimetrul Mării Baltice.

- Advertisement -
Sourcedigi24

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: