anunturiuk.com Marea-Britanie-trebuie-să-găsească-soluţii-privind-graniţa-irlandeză-după-Brexit

Marea Britanie trebuie să găsească soluţii concrete pentru problema graniţei irlandeze în negocierile privind Brexit, a declarat preşedintele francez Emmanuel Macron, în urma unei întrevederi la Paris cu premierul irlandez Leo Varadkar, relatează site-ul Politico.

Cei doi lideri au discutat despre viitorul Uniunii Europene şi despre relaţiile bilaterale dintre cele două ţări.

Depinde de Marea Britanie să propună soluţii concrete pentru a minimaliza impactul Brexit privind graniţa dintre Irlanda şi Marea Britanie. Este un element esenţial pentru Irlanda, dar şi un subiect de constantă atenţie pentru Uniunea Europeană şi Franţa“, a spus Macron.

Preşedintele francez a anunţat că ţara sa va păstra legăturile apropiate cu Irlanda şi după Brexit, prin “îmbunătăţirea cooperării în diferite domenii“.

Macron şi Varadkar au convenit asupra necesităţii de a promova unitatea în rândul statelor membre UE pe durata negocierilor pentru Brexit, care prezintă “provocări majore“.

Împărtăşim aceeaşi dorinţă să progresăm în Europa. În privinţa uniunii bancare, a reformării politicilor de azil şi imigraţie, a politicii de apărare şi a reformelor instituţionale pentru interesul comun“, a spus Macron.

Premierul Irlandei i-a mulţumit lui Emmanuel Macron pentru “solidaritate şi pentru eforturile depuse pentru a nu reveni la o frontieră fizică pe insula Irlanda“.

Una dintre cele mai dificile şi importante probleme ale Brexit este cum va fi afectată libera circulaţie a persoanelor şi bunurilor între Republica Irlanda, membră a UE, şi Irlanda de Nord, care este administrată de Marea Britanie.

În luna august, Marea Britanie a susţinut că, după Brexit, nu ar trebui să existe puncte de frontieră şi controale de imigraţie de-a lungul frontierei de 500 de kilometri.

Aproximativ 30.000 de persoane fac această trecere în fiecare zi, iar companiile depind de mişcarea neîngrădită a mărfurilor între nord şi sud.

Autorităţile de la Bruxelles şi Dublin vor să păstreze o frontieră deschisă, însă susţin că Marea Britanie nu a reuşit să explice modul în care va reuşi acest lucru având în vedere intenţia declarată de a părăsi uniunea vamală a Uniunii Europene.

Dacă v-a plăcut acest articol, dati-ne un LIKE pe Facebook, sau urmati-ne pe Google+ Twitter | Pinterest.