1.8 C
London
Tuesday, December 7, 2021
1.8 C
London
Tuesday, December 7, 2021

Marea Britanie trebuie să găsească soluţii privind graniţa irlandeză după Brexit

Marea Britanie trebuie să găsească soluţii concrete pentru problema graniţei irlandeze în negocierile privind Brexit, a declarat preşedintele francez Emmanuel Macron, în urma unei întrevederi la Paris cu premierul irlandez Leo Varadkar, relatează site-ul Politico.

Cei doi lideri au discutat despre viitorul Uniunii Europene şi despre relaţiile bilaterale dintre cele două ţări.

Depinde de Marea Britanie să propună soluţii concrete pentru a minimaliza impactul Brexit privind graniţa dintre Irlanda şi Marea Britanie. Este un element esenţial pentru Irlanda, dar şi un subiect de constantă atenţie pentru Uniunea Europeană şi Franţa“, a spus Macron.

Preşedintele francez a anunţat că ţara sa va păstra legăturile apropiate cu Irlanda şi după Brexit, prin “îmbunătăţirea cooperării în diferite domenii“.

- Advertisement -

Macron şi Varadkar au convenit asupra necesităţii de a promova unitatea în rândul statelor membre UE pe durata negocierilor pentru Brexit, care prezintă “provocări majore“.

Împărtăşim aceeaşi dorinţă să progresăm în Europa. În privinţa uniunii bancare, a reformării politicilor de azil şi imigraţie, a politicii de apărare şi a reformelor instituţionale pentru interesul comun“, a spus Macron.

Premierul Irlandei i-a mulţumit lui Emmanuel Macron pentru “solidaritate şi pentru eforturile depuse pentru a nu reveni la o frontieră fizică pe insula Irlanda“.

Una dintre cele mai dificile şi importante probleme ale Brexit este cum va fi afectată libera circulaţie a persoanelor şi bunurilor între Republica Irlanda, membră a UE, şi Irlanda de Nord, care este administrată de Marea Britanie.

În luna august, Marea Britanie a susţinut că, după Brexit, nu ar trebui să existe puncte de frontieră şi controale de imigraţie de-a lungul frontierei de 500 de kilometri.

Aproximativ 30.000 de persoane fac această trecere în fiecare zi, iar companiile depind de mişcarea neîngrădită a mărfurilor între nord şi sud.

Autorităţile de la Bruxelles şi Dublin vor să păstreze o frontieră deschisă, însă susţin că Marea Britanie nu a reuşit să explice modul în care va reuşi acest lucru având în vedere intenţia declarată de a părăsi uniunea vamală a Uniunii Europene.

Dacă v-a plăcut acest articol, dati-ne un LIKE pe Facebook, sau urmati-ne pe Google+ Twitter | Pinterest.

- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: