12.9 C
London
Friday, October 22, 2021
12.9 C
London
Friday, October 22, 2021

Marea Britanie şi Germania plănuiesc să emită certificate de imunitate pentru populaţie

După ce a fost avansat şi abandonat proiectul imunităţii colective, o nouă idee prinde contur în Europa pentru ca o parte a populaţiei să fie eliberată de restricţiile de mişcare dure şi să-şi poată relua viaţa publică, inclusiv munca: emiterea certificatelor de imunitate.

Germania şi mai recent Marea Britanie, dar şi Danemarca iau în calcul testarea populaţiei pentru anticorpi la coronavirus, astfel încât cei care au contractat virusul şi au dezvoltat imunitate să-şi poată relua munca mai devreme.   

- Advertisement -

Der Spiegel relata săptămâna trecută că cercetătorii de la centrul  Helmholtz pentru Cercetare în Boli Infecţioase din Braunschweig urmează să  trimită sute de mii de teste pentru anticorpi în următoarele săptămâni.

Gerard Krause, epidemiologul coordonator al proiectului, a declarat că persoanele care se vor dovedi imune „ar putea primi un tip de card de vaccinare, care să-i scutească de restricţiile impuse activităţilor”.  

Experţii spun că în prezent cele mai eficiente metode de limitare a epidemiei  sunt testarea pe scară largă şi păstrarea distanţei sociale.

Testele de depistare a anticorpilor s-ar putea dovedi un proiect ambiţios, în măsura în care multe ţări, inclusiv Marea Britanie fac eforturi de mărire a capacităţii de diagnosticare a populaţiei.

Germania efectuează între 300.000 şi 500.000 de teste pe săptămână, potrivit Newsweek.  

Cercetători din Beijing şi Shenzen încearcă să identifice cei mai eficienţi anticorpi extraşi de la pacienţii recuperaţi în vederea unui tratament aplicabil pe scară mai largă decât cel bazat pe plasmă, care e dependent de grupa de sânge. Au fost identificaţi deja 260 de anticorpi monoclonali care urmează a fi comparaţi pentru a fi aleşi cei mai buni, eventual în combinaţie, astfel încât să fie eliminat riscul mutaţiilor virusului.  

Întrebat dacă va urma modelul Germaniei, Matt Hancock, ministrul britanic al sănătăţii, tocmai ieşit din izolare după ce a fost testat pozitiv, a declarat :„Luăm în considerare posibilitatea unui certificat de imunitate – o dovadă că cei care au avut boala, au dezvoltat anticorpi şi deci au dobândit imunitate, şi, ca atare, se pot întoarce pe cât posibil la viaţa de dinainte”.  

Ministrul a atras însă atenţia că „ştiinţa imunităţii asociate covid-19 este încă în stadiu timpuriu” şi că deşi certificatele sunt soluţii foarte inteligente, acestea nu sunt deocamdată o certitudine, întrucât este nevoie ca testele să se dovedească fiabile şi să obţină aprobare.  

Oamenii de ştiinţă britanici iau însă serios în considerare ideea, înclusiv laboratoarele sanitare publice de la Porton Down, o facilitate guvernamentală secretă.  

În afara fiabilităţii testelor, acestea ar trebui să stabilească un nivel al imunităţii şi durata lui.

- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: