16.1 C
London
Sunday, June 19, 2022
16.1 C
London
Sunday, June 19, 2022

Marea Britanie și Canada au încheiat acord comercial post-Brexit

Marea Britanie şi Canada au încheiat, sâmbătă, un acord comercial pentru asigurarea continuităţii unui fluxul de bunuri şi servicii în valoare de 20,32 miliarde de lire sterline după Brexit, angajându-se să discute anul viitor acorduri specifice, transmite Reuters, potrivit News.ro

În timp ce Marea Britanie se pregăteşte să încheie tranziţia pentru ieşirea din Uniunea Europeană pe 31 decembrie, Londra a negociat acorduri bilaterale multiple pentru asigurarera continuităţii comerţului, multe dintre acestea înlocuind termeni deja negociaţi de UE.

- Advertisement -

Premierul britanic Boris Johnson s-a alăturat premierului canadian Justin Trudeau şi miniştrilor Comerţului celor două ţări, într-o convorbire online pentru marcarea acordului.

Acest acord creează condiţiile pentru un acord personalizat, care va acoperi mai multe domenii, cum ar fi comerţul digital, firmele mici, mediul şi contribuţia femeilor la economie.

Acordul de astăzi susţine relaţii comerciale în valoare de 20 de miliarde de lire şi aduce certitudine pentru mii de locuri de muncă”, a afirmat Liz Truss, secretarul pentru comerţ internaţional al Regatului Unite, într-un comunicat.

Omologul său canadian, Mary Ng, a spus că acordul de tranziţie ”este în mare parte o replică” a acordului cu UE referitor la reducerea tarifelor şi prevederile pentru muncă şi mediu.

Dorim un acord comercial cuprinzător, ambiţios cu Marea Britanie”, a spus Ng, semnalând că ţara sa a dorit termeni similari şi în cazul acordului cu UE.

Parlamentul canadian trebuie să aprobe o lege care să permită intrarea în vigoare a acordului.

Marea Britanie este al cincilea mare partener comercial al Canadei, după Statele Unite, China, Mexic şi Japonia.

Premierul Johnson încearcă să reconfigureze o nouă ”Mare Britanie globală”, care să negocieze şi să încheie pe cont propriu acorduri comerciale mai bune decât UE, în cadrul beneficiilor aduse de decizia istorică de a părăsi cel mai mare bloc comercial din lume.

În mai puţin de doi ani, Marea Britanie a încheiat acorduri comerciale cu 53 de ţări, care reunesc relaţii comerciale bilaterale ale ţării în valoare de 164 de miliarde de dolari. Criticii afirmă că multe dintre aceste acorduri sunt în mare parte similare cu acordurile convenite de UE.

- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: