4.9 C
London
Saturday, November 27, 2021
4.9 C
London
Saturday, November 27, 2021

Marea Britanie se va retrage de pe piata unica, uniunea vamala si din Curtea de Justitiea UE

Premierul britanic Theresa May are ca obiectiv un divort ”dur” de UE, urmeaza sa anunte ea intr-un discurs foarte asteptat, marti, in care isi va prezenta planurile cu privire la Brexit, scriu mai multe ziare britanice.

May intentioneaza sa lanseze procesul de divort fata de UE pana la sfarsitul lui martie, prin invocarea Articolului 50 al Tratatului de la Lisabona, si sa declanseze astfel un proces de negociere in urmatorii doi ani.

Insa ea trebuie sa tina cont de hotararea Curtii Supreme, care urmeaza sa se pronunte asupra necesitatii de a consulta sau nu Parlamentul inainte sa declanseze Brexitul. Curtea urmeaza sa anunte pana la sfarsitul acestei luni ce decizie a luat.

- Advertisement -

Presiuni se exercita de mai multe luni asupra premierului pentru ca sa-si dezvaluie strategia cu privire la negocieri, care vor defini viitoarea relatie intre Regatul Unit si Uniunea Europeana.

In discursul de marti, May va indemna Regatul sa ramana unit si sa sustina Brexitul si va pleda pentru oprirea ”insultelor” si ranchiunei intre cei care sustin si cei care se opun Brexitului, au anuntat serviciile ei de la Downing Street.

Insa, potrivit presei britanice, ea va prezenta jaloanele unui Brexit dur – o retragere de pe piata unica, din uniunea vamala si din Curtea Europeana de Justitie, cu scopul de a prelua controlul asupra imigratiei din state UE.

The Sunday Times, care citeaza aceste trei puncte, scrie ca May va anunta ca vrea un ”Brexit dur si cu respectarea regulilor”.

The Sun titreaza despre ”Tripla unda de soc a lui May cu privire la Brexit” si scrie ca premierul va ”arata ca este serioasa anuntand o iesire prin trei lovituri aplicate UE”.

”oamenii vor afla ca atunci cand ea a spus ca «Brexitul inseamna Brexit» chiar credea acest lucru”.

Downing Street s-a limitat sa spuna ca, in acest discurs, premierul va indemna tara sa ”lase deoparte vechile disensiuni si sa se uneasca pentru a face din Brexit un succes”.

Dacă v-a plăcut acest articol, dati-ne un LIKE pe Facebook, sau urmati-ne pe Google+ Twitter | Pinterest.

- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: