5.7 C
London
Thursday, December 9, 2021
5.7 C
London
Thursday, December 9, 2021

Marea Britanie nu a evaluat impactul economic in urma Brexitului (video)

Guvernul britanic nu a realizat o evaluare a consecinţelor pe care le va avea asupra economiei o ieşire din Uniunea Europeană fără un nou acord comercial, a declarat miercuri ministrul Brexitului David Davis, relatează Reuters.

Premierul Theresa May, care urmează să declanşeze divorţul de UE luna aceasta, a declarat că este pregătită să plece după negocierile cu UE fără un acord, în cazul în care nu va fi mulţumită de rezultatul acestora.

În absenţa unui acord, comerţul între Marea Britanie şi Cei 27 va fi guvernat de reglementările şi tarifele Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), după ce regatul s-a bucurat de acces liber pe piaţa unică europeană ca membru al UE.

- Advertisement -

Unii dintre susţinătorii unui Brexitdur” nu sunt îngrijoraţi de acest scenariu, însă criticii consideră că ar putea avea consecinţe dezastruoase asupra economiei.

Davis apreciază că ieşirea din UE fără un acord nu va fi un rezultat la fel de bun ca în cazul ajungerii la acordul de liber-schimb pe care Londra îl caută cu blocul european, însă este de acord cu May că va fi mai bine aşa decât să încheie un acord prost.

Eu nu pot, încă, să cuantific acest lucru în detaliu. Voi putea să o fac peste aproximativ un an. Sincer, nu este pe atât de înspăimântător pe cât spun unii” că este, a declarat el.

Nu trebuie să ai o bucată de hârtie cu o cifră pe ea ca să ai o evaluare economică. Mi-am petrecut cea mai mare parte a vieţii, înainte să intru în politică, în (lumea) afacerilor. Ştii adesea că este o afacere bună, chiar dacă nu ai cifrele”, a continuat Davis.

El a declarat într-o audiere într-o comisie parlamentară că ultima analiză disponibilă cu privire la scenariul în care nu se ajunge la un acord datează din campania în vederea referendumului din 2016 prin care britanicii au decis în favoarea Brexitului.

Una dintre problemele care se pune este că aceste previziuni nu par să fie foarte robuste”, a declarat Davis, care a devenit ministru pentru Brexit în urma consultării din iulie.

Un purtător de cuvânt pentru Brexit al Partidului Laburist (în opoziţie), Keir Starmer a catalogat Guvernul drept ”nechibzuit să accepte ideea de a ieşi din UE fără acord”.

Lipsa unui acord va fi cel mai prost acord posibil. Guvernul trebuie să excludă această ameninţare periculoasă şi contraproductivă înainte de invocarea Articolului 50”, a subliniat el.

Preşedintele Consiliului European Donald Tusk a respins miercuri sugestii potrivit cărora Marea Britanie ar prefera să iasă din UE fără acord decât să semneze unul de care să nu fie mulţumită şi a denunţat ”ameninţări tot mai mari”.

Un scenariu în care nu se ajunge la vreun acord este rău pentru toată lumea, dar mai ales pentru Regatul Unit, deoarece va lăsa un număr de probleme nerezolvate. Noi nu vom fi intimidaţi de ameninţări, iar eu pot să vă asigur că ele pur şi simplu nu vor funcţiona”, a subliniat Tusk, care va juca un rol esenţial în negocierea Brexitului.

Dacă v-a plăcut acest articol, dati-ne un LIKE pe Facebook, sau urmati-ne pe Google+ Twitter | Pinterest.

- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: