18.9 C
London
Tuesday, June 21, 2022
18.9 C
London
Tuesday, June 21, 2022

Marea Britanie: Masca opțională și responsabilitate personală COVID-19

Săptămâna trecută, Marea Britanie a anunțat că toate restricțiile legate de pandemia de coronavirus vor fi ridicate pe 19 iulie. Robert Jenrick, secretar de stat pentru locuințe, comunități și administrația locală, a declarat duminică pentru BBC că cetățenii vor fi pe cont propriu în ceea ce privește protejarea împotriva COVID și că oamenii vor avea păreri împărțite despre portul măștii de protecție, dar are încredere că ei vor avea o „judecată bună”.

Marea Britanie a relaxat deja mai multe restricții datorită campaniei avansate de vaccinare, ultima etapă fiind programată inițial pe 21 iunie. În aceleași timp, țara se confruntă cu un val major de COVID alimentat aproape în totalitate de varianta Delta a virusului.

- Advertisement -

Chiar și așa, premierul britanic Boris Johnson și noul ministru al sănătății, Sajid Javid, au confirmat, luni, 28 iunie, că toate restricțiile legate de pandemia de coronavirus vor fi ridicate pe 19 iulie.

Mai mulți medici au avertizat însă că unele măsuri, inclusiv purtarea măștilor, ar trebui menținute toată luna iulie, Asociația Medicală Britanică (BMA) considerând îngrijorătoare creșterea infecțiilor.

Jenrick a declarat că datorită succesului campaniei de vaccinare, britanicii au acum posibilitatea de a renunța la aceste restricții și să revină la normalitate pe cât posibil.

El a admis că infecțiile ar putea crește pe măsură ce restricțiile au fost relaxate, dar acum, lucrurile sunt mai diferite decât la începutul pandemiei.

Acum trebuie să trecem într-o perioadă diferită în care învățăm să trăim cu virusul, luăm măsuri de precauție și, ca indivizi, ne asumăm responsabilitatea personală.

Întrebat dacă cerința de a purta mască în anumite locuri publice va dispărea complet, Jenrick a spus că premierul va face un anunț în zilele următoare.

El a cerut oamenilor să fie complet vaccinați și atunci când a fost întrebat despre călătorii, a spus că guvernul „continuă să analizeze datele” în ceea ce privește permiterea celor care au fost vaccinați cu ambele doze să evite carantina atunci când se întorc din lista țărilor cu risc epidemiologic.

Jenrick a mai spus că, în momentul în care masca va deveni opțională, el nu o va mai purta.

Vom trece la o fază în care acestea vor fi chestiuni de alegere personală. Deci, unii membri ai societății vor dori să facă acest lucru din motive perfect legitime, dar va fi o perioadă diferită în care noi, ca și cetățeni, vom face aceste judecăți mai degrabă decât să ne spună guvernul ce să facem”, a spus Jenrick.

Vom trece acum într-o perioadă în care nu vor exista restricții legale – statul nu vă va spune ce să faceți, dar veți avea un grad de responsabilitate personală și judecată.

Prof. Stephen Powis, directorul medical al NHS Anglia, a declarat că dacă unele persoane continuă să poarte măști de față în anumite circumstanțe, cum ar fi locurile aglomerate, atunci „nu este neapărat un lucru rău”.

Aceste obiceiuri de reducere a infecțiilor e bine să fie păstrate”, a adăugat el. Marea Britanie a vaccinat cu ambele doze peste 48% din populație. Cu toate astea, țara are cel mai mare focar cu varianta Delta într-o țară bine vaccinată.

Sâmbătă s-au înregistrat 24.885 de noi cazuri de COVID și 18 decese. Asociația medicală britanică (BMA) a spus că numărul persoanelor internate în spitale din Anglia cu COVID a crescut cu 55% într-o săptămână.

Dr. Chaand Nagpaul, președintele consiliului BMA, a declarat alarmant noul bilanț și a spus că „nu are sens să înlăturăm toate restricțiile în mai puțin de două săptămâni”.

Până pe 19 iulie vor rămâne în vigoare actualele reglementări: număr maxim de 30 de persoane care se pot reuni în aer liber și până la șase persoane sau membri ai cel mult două gospodării la interior.

- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: