7.1 C
London
Wednesday, March 30, 2022
7.1 C
London
Wednesday, March 30, 2022

Marea Britanie îşi va opri cele mai poluante centrale cu cărbune

Guvernul britanic a anunţat miercuri că urmăreşte închiderea tuturor centralelor energetice poluante, care funcţionează cu cărbune, până în anul 2025, în cadrul unei revizii a planului energetic înainte de Conferinţa internaţională asupra climei de la Paris, COP21.

În cursul primăverii următoare vom lansa o consultare pentru a stabili calendarul de închidere a termocentralelor cu cărbune care nu sunt modernizate’, a precizat Amber Rudd, ministrul britanic al energiei. Ea a mai precizat că autorităţile au în vedere închiderea treptată, până în 2025, a tuturor centralelor care nu sunt dotate cu sisteme moderne de reducere a poluării cu gaze cu efect de seră.

În Marea Britanie funcţionează 12 termocentrale cu cărbune, dintre care 3 urmează oricum să fie închise anul viitor. Noul proiect de evaluare şi închidere anunţat miercuri se referă la celelalte 9.

- Advertisement -

Ministrul a subliniat că acele ‘centrale electrice îmbătrânite’ vor fi înlocuite ‘de alternative fiabile, interesante sub aspect financiar şi echipate cu sisteme de reducere a emisiilor’ de gaze cu efect de seră.

Autorităţile britanice au început să pună cap la cap piesele unui nou puzzle energetic, ţinând cont de nevoile şi standardele societăţii moderne, după o lungă perioadă de investiţii reduse în acest domeniu care au dus la îmbătrânirea infrastructurii existente.

Amber Rudd a subliniat că autorităţile doresc înlocuirea centralelor pe cărbune ce vor fi închise cu centrale moderne, pe gaz. În cazul centralelor nucleare, acestea vor trece printr-un program de modernizare.

În cursul anului 2014, 30% din energia electrică produsă în Regatul Unit provenea din arderea cărbunelui, 30% din gaz, 19% din energii regenerabile (eoliene etc) şi 19% de la centralele nucleare, conform statisticilor oficiale.

Fostul vicepreşedinte american Al Gore, un important activist împotriva încălzirii climatice, a declarat că acest anunţ făcut de Marea Britanie cu privire la închiderea centralelor energetice pe cărbune reprezintă ‘un exemplu de urmat’.

Dacă v-a plăcut acest articol, dati-ne un LIKE pe Facebook, sau urmati-ne pe Google+ Twitter | Pinterest.

- Advertisement -
Sourceradioiasi

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: