19 C
London
Monday, June 27, 2022
19 C
London
Monday, June 27, 2022

Marea Britanie este cea mai mare ameninţare pentru Europa în 2017

Începutul lui 2017 este presărat cu riscuri politice printre care alegerile prezidenţiale din Germania şi alegeri generale în Olanda.Însă Marea Britanie este cea care ne oferă cea mai mare ameninţare dintre toate – Brexit, spune Christopher Dembik, Director Analiză Macro, Saxo Bank.

Până acum, cel mai vizibil efect al Brexit a fost deprecierea lirei sterline – a scăzut cu aproape 17% faţă de dolar.

Faptul că a optat pentru un Brexit dificil arată că Marea Britanie ar avea nevoie să schimbe complet structura economiei sale până în 2019.”

- Advertisement -

Dintre toate evenimentele politice care vor avea loc în primul trimestru (alegerile prezidenţiale din Germania pe 12 februarie, alegeri generale în Olanda pe 15 martie), aplicarea articolului 50 de către Marea Britanie la finalul lui martie va fi cu siguranţă cel mai riscant, din cauza ponderii economice a Marii Britanii şi a zonei euro, a căror cotă combinată în PIB-ul global în USD este de 3,9% şi, respectiv, 15,7%.

Până  acum, cel mai vizibil efect al Brexit a fost deprecierea lirei sterline (celălalt factor ce explică deprecierea este marele deficit de cont curent al Marii Britanii, care este aproape de 7% din PIB). GBP a scăzut cu aproape 17% faţă de dolar şi cu 9,3% faţă de euro, din 23 iunie încoace. Tendinţa descendentă a avut loc în două etape, prima după referendum şi apoi ca urmare a discursului primului ministru Theresa May la Congresul Partidului Conservator din 30 septembrie când aceasta a favorizat în mod clar opţiunea pentru un Brexit dificil.

Cu siguranţă este prea devreme să vorbim despre emergenţa unei noi filosofii politice în Marea Britanie.

Se poate, admite, însă, că Theresa May a analizat exhaustiv motivele pentru victoria lui „NU” la referendum şi a început să formuleze soluţii posibile pe care va trebui să le dezvolte mai departe în următoarele luni.

Contrar predecesorilor săi, care au promovat un stat minimal, ea consideră că guvernul e soluţia, nu problema. Acesta trebuie să aibă trei obiective principale:

  • reducerea inegalităţilor financiare şi geografice care au crescut atât de mult până la punctul în care, în ultimii ani, cota de venit a primilor 1% a crescut la nivelul de acum 80 de ani, la 14%, faţă de punctul cel mai scăzut istoric de 6% în anii 70.
  • reglementare financiară sigură şi solidă pentru a limita comportamentul egoist care a dus la marea criză financiară.
  • folosirea cheltuielilor publice drept tampon împotriva şocurilor interne şi externe, cum e procesul de a ieşi din UE.

Această gândire economică pare să fie direct influenţată de experienţele lui Chamberlain şi Roosevelt din anii 20 şi începutul anilor 30 şi susţine capitalismul moral care este o rămăşiţă a paternalismului din Marea Britanie a secolului 19.

Theresa May aduce multe speranţe, dar este mult prea devreme să-i judecăm politicile de vreme ce încă nu a livrat nimic. Faptul că a optat pentru un Brexit dificil arată că Marea Britanie ar avea nevoie să schimbe complet structura economiei sale până în 2019 (data efectivă a ieşirii din UE), care este, evident, un răstimp foarte scurt.

Economia britanică se îndreaptă către cea mai provocatoare perioadă cunoscută de la Al Doilea Război Mondial încoace.

Dacă v-a plăcut acest articol, dati-ne un LIKE pe Facebook, sau urmati-ne pe Google+ Twitter | Pinterest.

- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: