7.7 C
London
Sunday, November 7, 2021
7.7 C
London
Sunday, November 7, 2021

Marea Britanie este casa mea, iar Romania este o amintire

10.000 de antreprenori romani si-au mutat afacerile la Londra. “Am investit mult in Romania, dar nu ne mai simteam acasa”

Inca de acum 5-6 ani, cand Europa a fost lovita de criza financiara, multi dintre conationalii care se stabilisera in statele din Vest si-au facut bagajele si au aterizat la Londra. Au capatat experienta internationala si astazi sunt romani voiajori, care activeaza in cele mai diverse domenii: de la constructii si manufactura, pana la servicii si industrie grea.

[pull_quote_center]Romanii spun ca la Londra sunt mai apreciati decat in alte locuri.[/pull_quote_center]

- Advertisement -

Multi alti romani migreaza dinspre Germania, Italia, Spania, sau Grecia si spun ca isi gasesc rapid un loc de munca in Marea Britanie, pentru care insa trudesc mai mult decat in tarile prin care au mai fost. Reusesc sa puna mai multi bani deoparte, dar fac si sacrificii. Putini dintre ei se vad in situatia de a o lua din nou de la capat, acasa, in Romania.

Marea Britanie aduna in fiecare an tot mai multi imigranti; vin atat din fostele colonii engleze, dar si din multe dintre tarile Uniunii Europene. Asa se face ca in Regat sunt un million de spanioli, dar si peste 500.000 de francezi si italieni. Romani sunt neoficial aproape 300.000 si continua sa vina, mai ales ca din 2013 au fost scoase vizele.

[pull_quote_center]S-a vazut cat de multi sunt la alegerile prezidentiale din noiembrie 2014, cand s-au adunat la cozi interminabile.[/pull_quote_center]

Autoritatile de la Londra au comunicat ca in primul semestru al lui 2015 au intrat in tara peste 600.000 de imigranti, cu 100.000 mai mult ca in acelasi semestru din 2014. Iar in Regat intra multi romani care vin din afara Romaniei, din tari precum Spania, Italia, Grecia sau Germania. Trendul e ascendent, imigrantii nostri pleaca in cautarea locurilor de munca.

In zona centrala Londrei, langa Hyde Park, cele mai multe hoteluri sunt amenajate chiar de catre romani. Si-au format mana pe santiere din Germania sau Italia, iar acum lucreaza de zor la hotelurile de 4 si 3 stele din zona Westminster, in buricul Londrei

[pull_quote_center]Patronii ii responsabilizeaza si ii incurajeaza, insa doar atunci cand ii vad cate de mult muncesc peste program.[/pull_quote_center]

Statisticile arata ca mai bine de 10.000 de antreprenori romani si-au dus afacerile la Londra in ultimii 5 ani. Vorbim in principal de constructii, manufactura si IT, dar si de consultanta si servicii.

Londra se afla in primele trei tari ale lumii in ce priveste usurinta modului de a derula o afacere, dar si la capitalul intelectual al fortei de munca. O evaluare facute de Ministerul Muncii britanic arata ca Londra este orasul preferat al celor care doresc o relocare profesionala.

Dacă v-a plăcut acest articol, dati-ne un LIKE pe Facebook sau urmati-ne pe Twitter.

- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: