6.2 C
London
Monday, November 8, 2021
6.2 C
London
Monday, November 8, 2021

Marea Britanie a devenind a 5-a putere economică a lumii

Franţa a pierdut locul de a cincea putere economică a lumii în favoarea Marii Britanii, arată datele Comisiei Europene pe anul trecut, comentate miercuri de cotidianul Le Figaro şi de agenţia EFE.

Astfel, potrivit statisticii executivului comunitar, în anul 2014 PIB-ul britanic, de 2.232 de miliarde de euro, l-a depăşit pe cel francez, care a fost de 2.134 miliarde de euro.

- Advertisement -

Vestea este o nouă lovitură dată orgoliului naţional francez, după ce preşedintele Francois Hollande a ţinut să amintească naţiunii sale, chiar în discursul de dinainte de Anul Nou, că este a cincea putere economică a lumii.

În anul 2013, diferenţa dintre PIB-urile celor două ţări a fost aproape similară, dar în favoarea Franţei. Însă în 2014, ritmul susţinut al creşterii economice britanice, de circa 3%, precum şi inflaţia de numai 1,5% însoţită de aprecierea lirei sterline în raport cu euro au contribuit la această inversare de poziţii, determinată şi de creşterea economiei franceze cu numai 0,4%.

Cotidianul Le Figaro o critică în mod special pe consiliera pe probleme economice a Palatului Elysee, Laurence Boone – care în plus este şi o bună cunoscătoare a economiei britanice – pentru că nu l-a atenţionat pe preşedintele Hollande asupra acestei situaţii înainte de a rosti respectivul discurs, mai ales că refuzul premierului David Cameron de a suplimenta contribuţia ţării sale la bugetul comunitar în urma creşterii PIB-ului Marii Britanii ar fi trebuit să indice o astfel de evoluţie şi fără consultarea altor statistici.

Începând din secolul al XVIII-lea şi până în anul 1973, Marea Britanie a surclasat mereu Franţa la capitolul economic şi numai politica industrială foarte ambiţioasă a preşedintelui Georges Pompidou a permis Parisului să o ia înaintea Londrei.

Pe primele 4 poziții se mențin SUA, China, Japonia și Germania. În top 10 se mai află Brazilia, Rusia, India și Italia.

- Advertisement -
Source7est

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: