6.6 C
London
Thursday, January 27, 2022
6.6 C
London
Thursday, January 27, 2022

Marea Britanie, cu un pas afara din UE: Pur si simplu nu mai acceptam deciziile CEDO

[quote_box_center]Guvernul britanic a transmis Conventiei Europene a Drepturilor Omului (CEDO) ca, daca nu va fi autorizat sa ignore o parte dintre recomandarile sale, va denunta instanta de la Strasbourg.[/quote_box_center]

Intr-un editorial amplu publicat in Daily Mail, Chris Grayling, ministrul britanic al Justitiei, afirma ca tara sa este suverana, drept urmare deciziile din interiorul ei ar trebui luate in interiorul sau, si nu in alta parte, respectiv de catre CEDO.

- Advertisement -

“Nu ne indepartam de respectarea principiilor drepturilor omului. Dar spunem clar ca suntem o natiune suverana, care apara cel mai bine drepturile omului, iar deciziile care privesc natiunea nostra trebuie luate de Parlamentul si instantele noastre, nu in alta parte”, a adaugat ministrul.

Vom pune capat situatiei in care CEDO spune tribunalelor noastre ce sa faca“, mai afirma ministrul. “Vom pune capat situatiei in care instanta (de la Strasbourg – n. red.) spune Parlamentului ce legi sa treaca. Nu va mai fi obligat sa urmeze instructiunile CEDO.

CEDO condamna Marea Britanie

Efectiv, CEDO nu va fi altceva decat un corp consultativ pentru Marea Britanie. Ne poate face recomandari, dar nu suntem obligati sa le urmam.

Un proiect inclus in programul electoral al conservatorilor premierului David Cameron arata ca deciziile judecatorilor de la Strasbourg vor avea doar rol consultativ, regatul nefiind obligat sa respecte deciziile CEDO.

Se doreste ca legea cu privire la drepturile omului (Human right act), votata in 1998, in timpul guvernarii laburiste, sa fie anulata si inlocuita cu British Bill of rights.

Potrivit lui Chris Grayling, nu Marea Britanie s-a schimbat, ci CEDO, care si-a extins atributiile in arii care nu o privesc. “Pur si simplu nu mai acceptam asta”, a afirmat ministrul britanic al Justitiei.

[pull_quote_center]Daca nu ne punem de acord rapid ca tribunalele noastre si Parlamentul vor avea intotdeauna cuvantul final, atunci ne vom folosi de drepturile stipulate in tratatul original si vom pleca[/pull_quote_center]

Atacul Londrei catre CEDO este parte dintr-un program de revizuire a legaturilor Marii Britanii cu UE, care ar urma sa se finalizeze in 2017 cu organizarea unui referendum ce va stabili daca regatul va ramane in cadrul blocului european.

Printre altele, Marea Britanie isi doreste ca detinutii sa nu poata vota, ca criminalii sa poata fi trimisi la inchisoare pe viata, fara posibililtatea eliberarii, cei care ameninta siguranta tarii sa nu se mai poata folosi de drepturile omului pentru a nu fi trimisi acasa, iar imigrantii ilegali care comit infractiuni pe teritoriul sau sa nu se mai poata folosi de aceleasi drepturi pentru a fi blocata deportarea.

- Advertisement -
Sourceziare

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: