17.3 C
London
Saturday, June 25, 2022
17.3 C
London
Saturday, June 25, 2022

Marea Britanie cere explicații Rusiei privind privind atacul neurotoxic

Premierul britanic Theresa May a declarat luni, în Parlamentul de la Londra, că este „foarte probabil ca Rusia să fie responsabilă” pentru otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal.

Agentul neurotoxic folosit împotriva lui Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia a fost o substanţă „de uz militar” dezvoltată de Rusia, a spus Theresa May, care a dat Moscovei termen până marţi seara pentru a oferi explicaţii Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC).

May a anunţat, de asemenea, că ambasadorul rus la Londra a fost convocat pentru a i se cere explicaţii dacă otrăvirea fostului spion şi a fiicei acestuia a fost „o acţiune directă a statului rus”, transmite agerpres.

- Advertisement -

Serghei Skripal (66 de ani) – fost colonel din serviciile secrete ruse care a fost întemniţat în 2006, în Rusia, pentru acuzaţii de spionaj în favoarea Marii Britanii – şi fiica sa Iulia (33 de ani) au fost găsiţi, la 4 martie, în stare de inconştienţă pe o bancă din apropierea unui centru comercial din oraşul Salisbury, în sudul Angliei. De atunci, ei se află spitalizaţi în stare foarte gravă.

Otrăvirea fostului spion şi a fiicei acestuia „nu este problema” Rusiei, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

În orice caz, asta nu e problema noastră. Cetăţeanul rus menţionat a lucrat pentru unul dintre serviciile speciale britanice, incidentul a avut loc pe teritoriul britanic şi nu este în niciun fel problema Rusiei, cu atât mai puţin a liderilor săi”, le-a spus Peskov jurnaliştilor.

Moscova a calificat drept „propagandă” acuzaţiile privind implicarea Moscovei în otrăvirea lui Skripal, incident care aminteşte de moartea lui Aleksandr Litvinenko, fost agent al FSB (serviciul de spionaj rus) şi opozant faţă de Vladimir Putin, otrăvit în 2006 la Londra cu poloniu-210, o substanţă radioactivă.

Dacă v-a plăcut acest articol, dati-ne un LIKE pe Facebook, sau urmati-ne pe Google+ Twitter | Pinterest.

- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: