11.6 C
London
Friday, October 15, 2021
11.6 C
London
Friday, October 15, 2021

Marea Britanie caută circa 500 de persoane pentru testarea unui nou vaccin

O echipă de oameni de știință din Marea Britanie caută circa 500 de persoane înregistrate în Serviciul național de sănătate (NHS) pentru testarea unui nou vaccin “universal” contra gripei sezoniere, informează marți BBC.

Vaccinul experimental acționează în mod diferit față de cel utilizat în prezent, care trebuie refăcut în fiecare an, pe baza ”presupunerii” cu privire la tipurile de tulpini ce se vor afla în circulație în sezonul respectiv.

Noul tip de vaccin ”țintește” o componentă a virusului care nu suferă mutații anuale. Acest lucru înseamnă că vaccinul ar trebui să funcționeze împotriva gripei umane, aviare și porcine, după cum susține echipa de cercetători de la Universitatea Oxford. Oamenii de știință cred că vaccinul va oferi o protecție mai eficientă.

- Advertisement -

Profesor Sarah Gilbert este de părere că utilizarea acestui vaccin conceput de echipa sa, efectuat împreună cu cel obișnuit, ar putea ajuta în special persoanele al căror organism nu răspunde în mod optim la imunizare, printre acestea numărându-se mai ales persoanele cu vârste de peste 65 de ani.

Aceasta este prima testare pe oameni a unui astfel de vaccin, realizată la scară largă, conform Institutului național pentru sănătate și cercetare din Marea Britanie, care susține acest proiect, scrie agerpres.ro.

Pacienți cu vârste de cel puțin 65 de ani care trăiesc în Berkshire și Oxfordshire sunt invitați să ia parte la testare, precizează sursa citată.

Jumătate dintre cei 500 de voluntari vor primi vaccinul antigripal obișnuit și un placebo, iar cealaltă jumătate vor face vacccinul obișnuit însoțit de cel experimental.

Potrivit profesorului Sarah Gilbert, testarea va fi încheiată în termen de doi ani. În cazul în care rezultatele vor fi pozitive, vaccinul ar putea primi aprobarea pentru utilizare pe scară largă.

NHS se așteaptă la un sezon gripal rău în această iarnă, după cele mai grave răbufniri din ultimii ani înregistrate în Australia și Noua Zeelandă.

Gripa se transmite rapid, chiar și de către persoane care sunt ușor afectate sau chiar de către cele care nu prezintă deloc simptome.

Dacă v-a plăcut acest articol, dati-ne un LIKE pe Facebook, sau urmati-ne pe Google+ Twitter | Pinterest.

- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: