12.4 C
London
Tuesday, June 21, 2022
12.4 C
London
Tuesday, June 21, 2022

Marea Britanie anchetează, Rusia a finanțat campania pro-Brexit

Marea Britanie anchetează finanțarea campaniei pro-Brexit, în contextul speculațiilor privind implicarea Rusiei și în acest scrutin.

Marea Britanie anchetează finanțarea campaniei pro-Brexit, în contextul speculațiilor privind implicarea Rusiei și în acest scrutin. Comisia Electorală Britanică anchetează dacă un donator important din campania britanică anti-UE a încălcat regulile privind finanțarea campaniei electorale, la referendumul pro sau contra apartenenței la Uniunea Europeană.

Arron Banks, om de afaceri, miliardar britanic, un donator important în campania anti-UE, care a fost fotografiat alături de Donald Trump și liderul partidului UKIP, de extrema dreaptă, Nigel Farage, imediat după alegerea lui Trump ca președinte în 2016, a negat acuzațiile, scrie Reuters.

- Advertisement -

Comisia Electorală, care deja investighează dacă grupul pro-Brexit, Leave.EU, al lui Banks a primit donații nepermise, spune că noua anchetă va examnina dacă el a fost sursa finanțărilor sau altcineva.

Sigur că ancheta nu va schimba rezultatul referendumului, deși Banks (51 de ani), un magnat în domeniul asigurărilor, a declarat că este o tentativă a „establishmentului” Remain de a discredita rezultatele Brexitului.

Acuzațiile privind finanțarea Brexitului de către ruși…sunt porcării absolute de la început până la sfârșit”, a scris Banks într-un email, semnat cu expresia „nostrovia” – o variantă a expresiei „na zdorovye”, care înseamnă „Noroc!” în limba rusă.

Întrebată despre anchetă, premierul britanic Theresa May a declarat în fața Parlamentului: „Tratăm cu multă seriozitate problema intervenției Rusiei sau încercările Rusiei de a interveni în procesul electoral sau în procesul electoral din orice țară”.

Anunțul investigației vine după ce Ben Bradshaw, un parlamentar din Partidul Laburist de opoziție, a cerut guvernului să analizeze rapoarte ale grupului de lobby Open Democracy, care spune că originea anumitor fonduri de campanie este neclară.

Bradshaw s-a declarat îngrijorat în legătură cu conexiunile britanice, numeroase, în cadrul anchetei privind campania lui Trump și Rusia.

Rusia neagă orice implicare în procesul electoral din SUA sau în Brexit, iar Trump neagă orice legătură cu Rusia.

Comisia Electorală a anunțat că analizează dacă o firmă numită Better for the Country Limited (BFTCL) – al cărei director era Banks – a fost, într-adevăr, sursa donațiilor pentru campanie.

Dacă v-a plăcut acest articol, dati-ne un LIKE pe Facebook, sau urmati-ne pe Google+ Twitter | Pinterest.

- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: