2.9 C
London
Saturday, November 27, 2021
2.9 C
London
Saturday, November 27, 2021

Marea Britanie a funcţionat de luni până joi fără să ardă cărbune pentru a produce energie electrică

Marea Britanie a produs energie 55 de ore fără să utilizeze cărbune la centralele electrice, pentru prima dată în istorie, recordul iniţial fiind stabilit în octombrie, când Regatul Unit a funcţionat 40 de ore fără să utilizeze cărbune, relatează Bloomberg.

Cărbunele, care a alimentat cele mai mari economii ale lumii timp de peste un secol, pierde din ce în ce mai mult teren în faţa resurselor regenerabile.

Ultimul exemplu al modului în care unul dintre cei mai murdari combustibili fosili este scos de pe piaţă piaţă a venit săptămâna aceasta în Marea Britanie, care a înregistrat o perioadă de 55 de ore fără ca nici una dintre centralele sale electrice să producă electricitate prin arderea cărbunelui.

- Advertisement -

Potrivit datelor Grid, interpretate de Bloomberg, de luni dimineaţa (ora 10.25) până joi la ora 17.10 nu a fost utilizat cărbune pentru producerea de energie electrică de către staţiile din Marea Britanie, iar în acest timp turbinele eoliene au produs mai multă putere.

Regatul Unit a fost printre primele ţări care au optat pentru energia regenerabilă şi a instalat mai multe turbine eoliene offshore decât orice altă ţară. De asemenea, are câmpuri de panouri solare care acoperă din ce în ce mai mult cererea, deoarece centralele electrice vechi tradiţionale se închid permanent.

Guvernul englez intenţionează să oprească toate centralele de cărbune până în 2025 şi a acordat prioritate accesului la surse regenerabile.

În România, la ora scrierii acestei ştiri, energia obţinută din cărbune reprezenta 12,5% din coşul naţional, dar în iarnă această pondere a fost uneori şi de peste 40%.

Dacă v-a plăcut acest articol, dati-ne un LIKE pe Facebook, sau urmati-ne pe Google+ Twitter | Pinterest.

- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: