14.2 C
London
Sunday, October 24, 2021
14.2 C
London
Sunday, October 24, 2021

Marea Britanie a expulzat doi diplomaţi din Belarus

Ministrul de externe britanic, Dominic Raab, a anunţat marţi expulzarea din Marea Britanie a doi diplomaţi belaruşi, ca reacţie la o măsură similară luată luni împotriva a doi diplomaţi britanici de către Belarus, relatează AFP.

Marea Britanie nu va fi intimidată de încercările regimului (preşedintelui Aleksandr) Lukaşenko de a ne împiedica să vorbim despre alegerile trucate şi despre violenţa dispreţuitoare împotriva poporului din Belarus“, a declarat Dominic Raab pe Twitter, potrivit agerpres.ro.

- Advertisement -

Astăzi am expulzat doi diplomaţi belaruşi ca răspuns la expulzarea nejustificată a diplomaţilor britanici“, a adăugat el.

Belarusul a declarat “persona non grata” doi diplomaţi de la ambasada Marii Britanii, a anunţat luni purtătorul de cuvânt al diplomaţiei belaruse, Anatoli Glaz, “din cauza activităţilor lor incompatibile (…) cu statutul de diplomat“.

Potrivit postului de televiziune public ONT din Belarus, este vorba despre ataşatul militar Timothy Wight-Boicot şi adjunctul ambasadoarei britanice Lisa Thumwood, care ar fi “strâns informaţii despre situaţia politică din Belarus şi despre proteste“.

Marea Britanie a estimat luni “total nejustificată” expulzarea a doi dintre diplomaţii săi, considerând “legitime” demonstraţiile de la Minsk.

Londra a denunţat de asemenea atitudinea preşedintelui Aleksandr Lukaşenko care, în opinia sa, ar trebui “să accepte alegeri libere şi corecte“, mai degrabă decât să îi atace pe cei care evidenţiază “represiunea” sa.

La putere din 1994, Aleksandr Lukaşenko se confruntă cu o mişcare de contestare fără precedent după realegerea sa la începutul lunii august, considerată frauduloasă de către opoziţie şi Occident.

- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: