4.9 C
London
Saturday, November 27, 2021
4.9 C
London
Saturday, November 27, 2021

Marea Britanie a blocat cartierul general militar al Uniunii Europene

Marea Britanie a blocat o decizie care ar fi trebuit să permită înfiinţarea primului cartier general militar al Uniunii Europene, cu câteva luni înainte de alegerile legislative britanice şi începerea negocierilor privind Brexit-ul, au declarat vineri surse diplomatice.

Britanicii blochează concluziile” care trebuiau aprobate luni de miniştrii de externe ai ţărilor UE, apoi adoptate în mod oficial joi de către miniştrii europeni ai apărării, a afirmat o sursă diplomatică pentru AFP, confirmând o informaţie apărută pe site-ul specializat Bruxelles2/B2, scrie agerpres.ro.

Noi căutăm în continuare un compromis cu prietenii noştri britanici în legătură cu decizia juridică pentru ca această structură să fie creată. Are loc o discuţie extrem de complicată în ceea ce priveşte denumirea strategică a acestei structuri“, a declarat un alt diplomat european.

- Advertisement -

Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, Federica Mogherini, s-a declarat “mândră” atunci când cele 28 de state membre ale UE şi-au dat acordul de principiu la începutul lunii martie pentru crearea acestui cartier general militar european, amintind de “diviziunile” istorice ale europenilor în acest sens, în special din cauza refuzului categoric al Londrei de a participa la consolidarea ‘Europei Apărării‘.

Prima misiune a noii structuri ar fi aceea de a prelua coordonarea a trei misiuni de formare ale UE alcătuite din 600 de militari şi detaşate în Republica Congo, Mali şi Somalia, sub conducerea actualului şef al Statului Major european, generalul finlandez Esa Pulkkinen.

Iniţial, noua structură ar fi trebuit să funcţioneze sub denumirea de “Cartier General Operaţional”, însă britanicii au respins această formulare, potrivit unei surse diplomatice.

Există o sensibilitate extrem de mare din partea lor legată de alegeri, despre modul în care ei cred că acest lucru poate fi perceput în Marea Britanie”, a explicat sursa citată.

Discuţia tehnică pare a fi în impas şi chestiunea ar putea fi discutată lunea viitoare de cei 28 de miniştri de externe din UE în cursul reuniunii lor lunare de la Bruxelles.

Dacă v-a plăcut acest articol, dati-ne un LIKE pe Facebook, sau urmati-ne pe Google+ Twitter | Pinterest.

- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: