6.1 C
London
Sunday, January 23, 2022
6.1 C
London
Sunday, January 23, 2022

Mara, singurul profesor roman certificat de Comisia de Dans Irlandez din Dublin

Mara Cernat (27 de ani) este singura româncă certificată de o comisie specială de la Dublin (Irlanda) să predea dansuri tradiţionale irlandeze. Mara, originară din Galaţi, şi-a înfiinţat o şcoală de astfel de dansuri în Capitală

În fiecare zi, pe strada Cameliei din Bucureşti, la numărul 39, răsună ritmuri tradiţionale de muzică irlandeză şi zgomotul pantofilor de percuţie ai celor care frecventează cursurile de dans irlandez la şcoala Marei Cernat.

Tânăra gălăţeancă şi-a dorit ca dansul irlandez să devină o nouă opţiune sportivă pentru copii, activitatea preferată a celor mari şi, mai ales, un element de performanţă recunoscut. Şi a reuşit.

- Advertisement -

O demonstrează cele peste 200 de premii – cupe şi medalii – obţinute de cursanţii „STEYsha School of  Irish Dance“ la campionatele internaţionale din Slovacia, Polonia şi din Cehia, din ultimii trei ani. Mara Cernat susţine ore de dans irlandez pentru toate grupele de vârstă şi de nivel.

Mara este unul dintre cei foarte puţini practicanţi de dans irlandez din România care au luat contact direct cu lumea internaţională a profesorilor implicaţi în acest sport. Anul trecut, după o muncă asiduă, gălăţeanca de 27 de ani a devenit singurul profesor de origine română certificat de Comisia de Dans Irlandez din Dublin.

Totul a pornit în urmă cu mai mulţi ani, pe când Mara era elevă la un liceu din Galaţi. „Într-un an, de Crăciun, am primit cadou sub brad, de la sora mea, toată discografia formaţiei irlandeze «The Corrs». Am ascultat toate acele CD-uri pe «repeat» şi mi-am dorit să ştiu să dansez pe acele note. Dar în Galaţi nu existau astfel de cursuri. Ulterior, am fost admisă la facultate în Bucureşti şi am reuşit să-mi îndeplinesc acest vis şi chiar să-mi deschid, în timp, propria şcoală de dans irlandez“, a spus Mara Cernat.

[pull_quote_center]Încă de la primele cursuri de Irish Dance la care am participat, mi-am propus să mă specializez în acest stil şi în predarea lui tocmai pentru a-l transmite mai departe Pe uşa noastră încă mai intră mulţi viitori dansatori, care regretă faptul că n-au putut învăţa dansul irlandez mai devreme[/pull_quote_center]

Odată ajunsă în Capitală, Mara a căutat cursuri de dans irlandez, le-a urmat cu pasiune şi s-a perfecţionat. În urmă cu patru ani, şi-a înfiinţat şi micul ei business: şcoala de dansuri irlandeze „STEYsha School of Irish Dance“. Pentru că nu mai avea timp să se împartă între şcoală şi job – la vremea aceea lucra într-o multinaţională –, a renunţat la locul de muncă, astfel încât acum trăieşte doar din şcoala de dansuri.

Ceea ce a pornit de la un vis a ajuns să fie un job de 20 de ore pe zi, şapte zile pe săptămână – un plan de viaţă.

[pull_quote_center]Încă de la primele cursuri de Irish Dance la care am participat, mi-am propus să mă specializez în acest stil şi în predarea lui tocmai pentru a-l transmite mai departe. În Irlanda şi în alte ţări din lume, copiii dansează de mici, pentru că au această posibilitate, însă pe uşa noastră încă mai intră mulţi viitori dansatori, care regretă faptul că n-au putut învăţa dansul irlandez mai devreme[/pull_quote_center] , spune Mara Cernat.

Tânăra profesoară şi-a dorit ca elevii ei să înveţe dansul irlandez de la cea mai bună instructoare din România, aşa că s-a pregătit mai bine de doi ani pentru examenul susţinut în Manchester, în faţa unei comisii riguroase, venite de la Dublin.

[pull_quote_center]Mi-am dorit încă de la început ca şcoala mea să fie, de fapt, sufletul dansului irlandez, tocmai graţie combinaţiei ideale dintre pasiune, dorinţă, acţiune şi calitate a mişcării.[/pull_quote_center]

La finalul celor cinci probe, Mara Cernat a primit titlul de TCRG (n.r. – Teagascóir Choimisiúin le Rinci Gaelacha, în limba irlandeză), fiind acum profesor la cele mai înalte standarde din lumea dansului irlandez. Pentru a obţine această certificare, Mara a trebuit să demonstreze că deţine, înainte de orice, un nivel foarte bun de dans, tehnică şi ritm, alături de calităţi pedagogice şi de relaţio- nare sănătoasă în sala de dans.

Examenul pentru obţinerea titlului de TCRG este cel mai greu de acest fel din domeniul dansului. Din păcate, acest certificat o ţine acum departe de competiţii, fiindu-i interzis să concureze.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

- Advertisement -
Sourceadevarul

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: