11.3 C
London
Sunday, October 24, 2021
11.3 C
London
Sunday, October 24, 2021

Lupta pentru supravieţuire a românilor rămaşi în Anglia

Numărul românilor care locuiesc în Anglia este în creştere de la un an la altul. În contextul pandemiei de COVID-19, majoritatea românilor care au ales să nu se întoarcă în ţară se văd nevoiţi să trăiască din ajutorul primit de la statul englez.

Potrivit Oficiului Naţional de Statistică, numărul românilor care locuiesc în Anglia este în creştere de la un an la altul, comunitatea românească fiind cea mai numeroasă categorie de imigranţi din capitala Marii Britanii, cu câteva mii mai mult decât cea a polonezilor. 

- Advertisement -

La începutul acestui an, numărul românilor care au aplicat la statutul de rezident în Marea Britanie se apropia de jumătate de milion de persoane.

Mai exact, a fost vorba despre 498.700 de români care au aplicat pentru respectiva viză de şedere, valabilă în Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord.

Pentru românii din Londra, viaţa pe timp de pandemie este o adevărată provocare. Unii pot merge în continuare la muncă, iar alţii sunt nevoiţi să rămână acasă, fiind ajutaţi cu bani de statul englez.

Unii se gândesc să se întoarcă în ţară, iar alţii cred că este mult mai sigur să rămână acolo.  

Ionuţ Percă are 24 de ani şi este plecat în Anglia din februarie 2017. Prima dată, a lucrat în construcţii, apoi a făcut un curs de bucătar şi s-a angajat într-un restaurant.

Nesiguranţa zilei de mâine s-a instaurat imediat după ce restaurantul în care a lucrat s-a închis în contextul pandemiei de coronavirus.   

Sectorul nostru, al restaurantelor, este foarte afectat. Restaurantul nostru a fost închis de la începutul lui martie. De atunci stăm acasă. Am fost anunţaţi zilele astea că sunt slabe şansele să putem deschide în următoarele luni”, spune Ionuţ Percă.   

În primă fază, angajaţii restaurantului în care lucrează Ionuţ au fost nevoiţi să se descurce din propriile economii.

Începând cu luna mai, compania a primit sprijin de la statul englez. Astfel, angajaţii vor primi 80% din salariul pe care îl aveau înainte. Acest ajutor ar fi programat pentru o perioadă de trei luni, spune Ionuţ.   

Aflându-se departe de casă, într-o situaţie în care nu a mai fost pus până acum, Ionuţ s-a gândit să se întoarcă în România, însă şi-a dat seama că ar putea reprezenta un pericol pentru părinţii lui, riscul infectării fiind unul ridicat.  

M-am gândit în luna martie, când restaurantul a fost închis, să vin acasă, dar am preferat să rămân aici pentru a-i proteja pe părinţii mei care au peste 60 de ani.

Cine a rămas aici în perioada asta a acceptat viaţa scumpă din Londra.

Viaţa aici e scumpă începând de la chirie”, a adăugat Ionuţ în discuţia cu reporterul „Adevărul”.   

Magazinele româneşti au fost golite în primele zile de pandemie, s-au stabilit chiar unele reguli de cumpărare, iar acum românii pot intra doar câte doi în magazinele cu produse româneşti.

La anumite produse am avut şi limită de cumpărare ca să-i putem împăca pe toţi. Undeva la 3-4 săptămâni a durat.  Am avut limită la făină albă, făină de porumb, paste, hârtie igienică şi spirt”, spune Luciana Gabriela, casier la un magazin românesc din Londra

În acelaşi timp, oamenii din Anglia care nu pot lucra de acasă sunt încurajaţi să se întoarcă la muncă, în timp ce guvernul relaxează unele dintre măsurile impuse pentru oprirea răspândirii pandemiei de coronavirus.

„Aici pot spune că restricţiile sunt mai blânde. În toată perioada asta am putut să ies afară fără declaraţie. Nici nu am fost oprit de poliţie. Se păstrează o anumită distanţă între oameni, însă putem ieşi în parcuri şi la cumpărături. Au fost luate unele măsuri, dar sunt blânde.

În momentul de faţă U.K. a depăşit Italia şi Spania la numărul de cazuri de coronavirus”, a completat Ionuţ Percă.   

Cei care încă merg la muncă folosesc metroul cu teama că oricând s-ar putea infecta. Nu se păstreaza distanţa. Cei mai mulţi acum poartă măşti. 

- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: