6.6 C
London
Thursday, January 27, 2022
6.6 C
London
Thursday, January 27, 2022

Luceafarul, pe ritmuri de hip-hop la Glasgow

[quote_box_center]O imigranta romanca venita in Scotia acum mai bine de 10 ani a scris o piesa bazata pe un poem eminescian, in incercarea de a schimba atitudinea localnicilor fata de Romania.[/quote_box_center]

Piesa Alexei Ispas este o adaptare dupa poemul “Luceafarul”, al lui Mihai Eminescu, care detine recordul mondial al celui mai lung poem scris vreodata, informeaza The Scotsman.

- Advertisement -

Alexa a plecat din Bucuresti in 2001, pentru a studia la Universitatea din Edinburgh si spune ca a vrut sa le ofere scotienilor sansa de a cunoaste cultura romana, dupa tensiunile survenite in urma deschiderii frontierelor pentru muncitorii romani.

“[pull_quote_center]Traiesc in Scotia din 2001 si am fost deranjata de cresterea exploziva a acuzatiilor din presa, dupa ce Marea Britanie a dat liber pe piata muncii lucratorilor din Romania[/pull_quote_center]”, spune Ispas, care lucreaza ca traducator la un teatru si supraveghetor la examene la Universitatea din Glasgow, pe langa meseria de scriitor.

M-am simtit, inca de la mijlocul anului trecut, cand a inceput sa se apropie ziua deschiderii pietei muncii, ca si as fi vinovata ca sunt romanca“, spune Alexa Ispas, care, acum in varsta de 31 de ani, urmeaza sa se casatoreasca cu un scotian in septembrie.

Ea povesteste cum, la inceput, incercase sa-si ascunda originea romaneasca. “[pull_quote_center]Simteam ca vreau sa stau numai intre scotieni si sa ma integrez aici si chiar incercam sa obtin accentul scotian. Mi-a luat ceva pana am depasit faza asta si abia de putini ani mi-am dat seama ca a fi roman chiar reprezinta o comoara. Ma uit la lume cu alti ochi acum[/pull_quote_center]”, a spus Alexa.

Gandindu-se la o adaptare dupa opera lui Eminescu, Ispas a inceput sa lucreze cu indarjire din luna ianuarie. Intitulata “Hyperion“, piesa lui Ispas foloseste hip-hopul, dansul, comedia si chiar o inregistrare cu Benny Hill, pentru a aduce povestea eminesciana in fata unui public scotian modern.

Piesa urmeaza sa fie pusa in scena la Govanhill Baths din Glasgow, iar actrita Jo Clifford va interpreta vocea lui Dumnezeu.

- Advertisement -
Sourceziare

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: