10.3 C
London
Tuesday, May 18, 2021

Londra şi Bruxelles-ul încep astăzi negocierile pentru Brexit

- Advertisement -

Theresa May intră luni în negocierile dificile de divorţ de Uniunea Europeană, care vor decide viitorul şi influenţa Marii Britanii în lume pentru următoarele generaţii, relatează Reuters, subliniind că strategia premierului de la Londra este neclară, iar poziţia sa nesigură, scrie news.ro.

Şeful echipei de negociere a Comisiei Europene, Michel Barnier, şi secretarul britanic pentru Brexit, David Davis, vor da startul discuţiilor pe tema ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, luni, la ora locală 11.00, la Bruxelles.

La aproape un an după referendumul privind apartenenţa la Uniunea Europeană, negocierile pentru Brexit încep luni într-un context dificil pentru premierul Theresa May, slăbită de pierderea majorităţii parlamentare în urma legislativelor din 8 iunie şi criticată din cauza reacţiei sale faţă de incendiul soldat cu peste 58 de morţi într-un bloc turn din Londra.

Ministrul britanic pentru Brexit, David Davis, se va întâlni cu negociatorul-şef al CE, Michel Barnier, pentru a începe discuţii pentru un divorţ după 44 de ani de căsătorie.

David Davis vine cu mesajul clar că „nu ar trebui să existe nicio îndoială,  co Regatul Unit iese din Uniunea Europeană“, transmite Reuters.

- Advertisement -

Obiectivul este încheierea unui acord până la sfârşitul anului 2018, pentru a fi ratificat de Parlamentul European şi de cel britanic înainte ca Marea Britanie să iasă din blocul comunitar, în martie 2019.

Plecarea din UE ne oferă oportunitatea de a construi un viitor nou, luminos pentru Regatul Unit — unul în care suntem liberi să ne controlăm frontierele, să ne adoptăm propriile legi şi să facem ceea ce statele independente şi suverane fac“, a mai spus ministrul britanic.

Davis, care, în campania pentru referendumul din iunie 2016, a fost unul din promotorii importanţi ai campaniei pentru ieşirea din UE, mai afirmă că abordează negocierile cu UE „într-un mod constructiv“, fiind conştient că acestea vor fi „dificile pe alocuri“.

Nu întoarcem spatele Europei. Este vital ca acordul pe care îl încheiem să permită atât Marii Britanii, cât şi UE să prospere, în cadrul noului parteneriat aprofundat şi special pe care îl dorim cu aliaţii şi prietenii noştri cei mai apropiaţi“, a subliniat Davis în comunicat.

Dacă v-a plăcut acest articol, dati-ne un LIKE pe Facebook, sau urmati-ne pe Google+ Twitter | Pinterest.

- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI

Related news