11.9 C
London
Monday, June 21, 2021

Londra şi-a prezentat noul regim vamal post Brexit

- Advertisement -

Regatul Unit a prezentat un nou regim vamal post-Brexit, care urmează să înlocuiască Tariful Exterior Comun (TEC) al Uniunii Europene (UE), prin care menţine taxe vamale de 10% la maşini importate, dar le elimină din importuri, în valoare de 30 de miliarde de lire sterline, care intră în lanţurile de aprovizionare britanice, relatează Reuters, potrivit news.ro.

După ce şi-a încredinţat politica comercială UE timp de zeci de ani, Marea Britanie – care a ieşit în mod oficial din UE la 31 ianuarie -, negociază de-acum acorduri de liber-schimb cu alte ţări.

- Advertisement -

Regatul şi Statele Unite au lansat la începutul lui mai o primă rundă de negocieri comeciale şi au anunţat că doresc să avanseze rapid către încheierea unuiacord de liber-schimb.

Guvernul britanic doreşte să încheie acorduri care să-i acopere 80% din comerţul extern în următorii trei ani.

Noul regim se va aplica doar ţărilor cu care nu a încheiat niciun acord.

Londra estimează că acest nou regim – denumit UK Global Tariff (UKGT) – va fi mai simplu şi mai ieftin decât TEC-ul european, în urma suprimării tuturor taxelor vamale mai mici de 2%.

Noul Tarif Global Britanic va fi în folosul consumatorilor şi gospodăriilor britanice, reducând formalităţile administrative şi scăzând costul a mii de produse curente”, a anunţat secretara de stat însărcinată cu Comerţul Internaţional Liz Truss.

În cadrul acestui nou regim, taxele vamale impuse unei largi game de produse urmează să fie suprimate – 60% dintre schimburi urmează să intre în Marea Britanie fără taxe, în baza condiţiilor prevăzute de Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) sau prin actualul acces preferenţial, începând din ianuarie 2021, a anunţat Guvernul.

Însă taxele vamale urmează să fie menţinute la un anumit număr de produse din sectoarele agricol, automobilului şi pescuitului, în vederea protecţiei acestor sectoare.

Menţinerea unei protecţii a agriculturii are un sens ca monedă de schimb în negocierile cu UE şi Statele Unite. Însă acest lucru implică scumpiri importante la importuri agricole, în lipsa unui acord de liber-schimb între regatul Unit şi UE”, estimează Thomas Sampson, un profesor asociat la London School of Economics.

Proiectul prevede de asemenea o suprimare a taxelor vamale la produse privind ameliorarea eficienţei energetice şi o scutire temporară de taxe a celor folosite în lupta împotriva covid-19, precum echiamente individuale de protecţie.

- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI

Related news