15.6 C
London
Monday, June 27, 2022
15.6 C
London
Monday, June 27, 2022

Londra se opune unui nou referendum privind independenţa Scoţiei

Ministrul britanic Michael Gove, responsabil cu coordonarea acţiunii guvernului, s-a pronunţat miercuri împotriva unui nou referendum cu privire la independenţa Scoţiei înaintea următoarelor alegeri legislative din 2024, explicând că guvernul de la Londra se concentrează pe relansarea post-pandemie, transmite AFP, notează Agerpres.

Întrebat de cotidianul The Telegraph dacă există o posibilitate ca premierul Boris Johnson să aprobe un referendum înaintea alegerilor prevăzute în mai 2024, Michael Gove a răspuns: ‘Nu cred‘.

- Advertisement -

Gove a considerat că este ‘o nebunie‘ să se vorbească despre referendum într-un moment în care ţara încearcă să-şi revină de pe urma consecinţelor pandemiei.

Mi se pare în cel mai bun caz imprudent, iar în cel mai rău o nebunie’ să se discute despre independenţa Scoţiei ‘în vreme ce oamenii se aşteaptă ca noi să lucrăm împreună pentru a răspunde acestor provocări‘, a spus el.

Afirmaţiile sale riscă să provoace furia Partidului Naţionalist Scoţian SNP, care conduce guvernul de la Edinburgh şi îi cere lui Boris Johnson să autorizeze un astfel de referendum.

La scrutinul din mai 2020, populara şefă a guvernului scoţian Nicola Sturgeon, lidera SNP, a câştigat un al patrulea mandat.

Boris Johnson, care are ultimul cuvânt în ce priveşte autorizarea sau nu a referendumului, i se opune ferm acestuia, spunând că o astfel de consultare nu poate avea loc ‘decât o dată într-o generaţie‘.

La referendumul din 2014, 55% dintre scoţieni s-au opus independenţei. SNP consideră însă că Brexitul a schimbat datele problemei, în condiţiile în care 62% dintre scoţienii au votat împotriva ieşirii din Uniunea Europeană, şi că Scoţia se poate alătura UE ca stat independent.

- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: