15.4 C
London
Sunday, July 3, 2022
15.4 C
London
Sunday, July 3, 2022

Londra îl somează pe Zuckerberg să se explice în scandalul Facebook

Comisia Europeană (CE) şi o comisie parlamentară britanică l-au somat marţi pe CEO-ul Facebook Mark Zuckerberg să se explice cu privire la divulgarea de date aflate în centrul celui mai grav scandal din istoria reţelei de socializare, relatează AFP conform News.ro.

În pofida scuzelor pe care le-a prezentat la 21 martie, Facebook nu a reuşit să oprească polemica pe tema protecţiei deficitare a datelor personale. Potrivit unor avertizori de integritate, datele a 50 de milioane de utilizatori colectate de Facebook au ajuns la întreprinderea britanică Cambridge Analytica.

Comisia parlamentară britanică în domeniul digital şi-a reiterat marţi dorinţa de a-l audia pe Mark Zuckerbergîn persoană”, eventual prin videoconferinţă.

- Advertisement -

Mark Zuckerberg a refuzat să intervină el însuşi şi intenţionează să-l delege pe unul dintre adjuncţii săi să fie audiat, i-a scris reprezentanta Facebook însărcinată cu politica publică Rebecca Stimson preşedintele Comisiei Damian Collins.

Însă acesta din urmă a insistat ca Zuckerberg să se explice el însuşi, ”având în vedere gravitatea acuzaţiilor formulate în legătură cu accesul şi utilizarea datelor utilizatorilor Facebook”.

Comisia l-a audiat marţi pe avertizorul de integritate Christopher Wylie, un fost angajat al SCL, firma mamă a Cambridge Analytica.

Wylie a explicat că această companie şi AggregateIQ – altă filială a SCL – au lucrat pentru grupări pro-Brexit în campania referendumului din 2016, în Marea Britanie, pe tema ieşirii din Uniunii Europene (UE), utilizându-şi bazele de date în scopuri de marketing ţintit vizând alegători.

Putem să spunem, în mod rezonabil, că rezultatul referendumului ar fi fost altul, dacă nu ar fi existat ceea ce eu am perceput drept o înşelăciune”, a declarat el.

Information Commissionner’s Office (ICO) – organismul britanic de protecţia datelor personale, a lansat o anchetă cu privire la Cambridge Analytica şi i-a percheziţionat sediul pe 23 martie.

Compania este acuzată, de asemenea, că a dezvoltat un instrument informatic care permite ţintirea unor alegători, cu scopul de a influenţa campania prezidenţială a lui Donald Trump din 2016.

Reţeaua de socializare a anunţat totodată că efectiează un ”audit” al aplicaţiilor care au avut acces ”la mari cantităţi de informaţii” şi care prezintă ”activităţi suspecte”.

În fine, ea promite să-i informeze pe utilizatorii ale căror date au fost deturnate.

Dacă v-a plăcut acest articol, dati-ne un LIKE pe Facebook, sau urmati-ne pe Google+ Twitter | Pinterest.

- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: