15.7 C
London
Thursday, June 30, 2022
15.7 C
London
Thursday, June 30, 2022

Londra consideră „inacceptabilă” oferta UE pentru un acord

Discuţiile dintre Regatul Unit şi Uniunea Europeană legate de un acord comercial post-Brexit vor continua peste noapte, dar Londra este de părere că actuala ofertă a UE rămâne inacceptabilă, a afirmat sâmbătă o sursă din cadrul guvernului britanic, informează Agerpres.

Discuţiile continuă peste noapte, dar oferta UE de pe masă rămâne inacceptabilă”, a spus sursa britanică, citată de Reuters. „Prim-ministrul va depune toate eforturile, dar este absolut clar: orice acord trebuie să fie corect şi să respecte poziţia fundamentală că Regatul Unit va fi o naţiune suverană peste trei săptămâni”, a adăugat sursa.

- Advertisement -

Premierul britanic, Boris Johnson, şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au subliniat amândoi vineri că Regatul Unit este foarte aproape să-şi finalizeze desprinderea de UE în trei săptămâni fără un acord.

UE este hotărâtă să împiedice Regatul Unit să obţină ceea ce consideră un avantaj nedrept al accesului fără tarife la pieţele sale, stabilind în acelaşi timp propriile standarde în materie de produse, drepturi de angajare şi subvenţii pentru întreprinderi.

Drepturile pentru pescuit sunt un alt domeniu major care împiedică acordul, cu avertizarea UE că, fără accesul la apele Regatului Unit pentru flotele blocului, pescarii britanici nu vor mai avea acces special la pieţele UE pentru a-şi vinde marfa.

Dacă nu se va ajunge la un acord de liber schimb pe 31 decembrie, schimburile între cele două părţi se vor face în conformitate cu regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului, sinonime cu impunerea de taxe vamale şi cote.

Marea Britanie a părăsit Uniunea Europeană în ianuarie, dar rămâne membru informal până pe 31 decembrie când va părăsi blocul comunitar după 48 de ore. Ambele tabere spun că vor un acord, dar negocierile sunt blocate.

Marea Britanie va părăsi cel mai probabil Uniunea Europeană fără un acord comercial, le-a spus şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, celor 27 de şefi de state şi guverne în timpul summit-ului de vineri.

Lira sterlină a scăzut, acţiunile au scăzut şi volatilitatea implicită a crescut, pe măsură ce investitorii au început să se teamă riscul unei final haotic al crizei de cinci ani a Brexitului.

Un Brexit fără acord comercial ar afecta economiile din nordul Europei, ar transmite valuri de şoc prin pieţele financiare, ar putea provoca haos la graniţe şi prin lanţurile delicate de aprovizionare care se întind în toată Europa şi nu numai.

Fără un acord de liber schimb cu Bruxellesul până la 31 decembrie, schimburile între Londra şi UE, principalul său partener, se vor face în conformitate cu regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului, sinonime cu impunerea de taxe vamale şi cote.

- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: