Lira sterlină se depreciază semnificativ din cauza temerilor privind independența Scoției

anunturiuk.com Lira-sterlină-se-depreciază-semnificativ-din-cauza-temerilor-privind-independența-Scoției

[quote_box_center]Lira sterlină s-a depreciat luni la minimul ultimelor zece luni față de dolar, din cauza incertitudinilor privind viitorul Scoției în Regatul Unit[/quote_box_center]

Luni dimineață, lira sterlină a scăzut cu 1% în raport cu dolarul, până la 1,6159 unități, înregistrând de asemenea un declin de 1% față de euro, la 1,2480 unități. În urmă cu o săptămână moneda britanică se tranzacționa la 1,66 dolari.

La Bursa de la Londra, cel mai semnificativ declin l-au înregistrat acțiunile firmelor cu sediul în Scoția. Astfel, titlurile Standard Life au scăzut cu 3%, acțiunile băncilor Royal Bank of Scotland au înregistrat un declin de 2,4% și, respectiv, 2,7%.

Datele vin după ce susținătorii independenței Scoției sunt pentru prima dată majoritari, într-un sondaj publicat duminică de Sunday Times, cu 11 zile înainte de referendum. Conform sondajului YouGov/Sunday Times, procentul celor care ar vota ‘da’ la referendum este de 51%, în timp ce tabăra opozanților este cotată cu 49%.

‘[pull_quote_center]Cel mai recent sondaj de opinie reprezintă un semnal de alarmă din partea tuturor investitorilor care încă nu au estimat riscul unui vot în favoarea independenței[/pull_quote_center]’, a apreciat analistul Alexandre Baradez, de la IG France.

Bursa de la Londra a avut luni dimineață cea mai slabă performanță din regiune, în primele minute de la debutul tranzacțiilor indicele principal FTSE-100 a scăzut cu 0,2%, la valoarea de 6.840,33 puncte.

Guvernul britanic va prezenta în zilele următoare un plan prin care vizează să acorde Scoției o mai mare autonomie în ce privește taxele, cheltuielile și alocațiile sociale, în cazul în care locuitorii ei vor respinge independența la referendumul de la 18 septembrie, a declarat duminică ministrul de Finanțe George Osborne, după publicarea rezultatelor sondajului realizat de Sunday Times.

PIB-ul Marii Britanii a crescut cu 0,8% în trimestrul doi din 2014, comparativ cu precedentele trei luni, iar datele Oficiului Național de Statistică (ONS) arată că economia este acum cu 0,2% înaintea nivelului ridicat înregistrat înaintea crizei, în primele trei luni din 2008.

Comparativ cu trimestrul doi din 2013, PIB-ul Regatului Unit a urcat cu 3,1% în perioada aprilie-iunie 2014, cel mai rapid ritm de expansiune din 2007 și al șaselea trimestru consecutiv de creștere.

Banca Angliei (BoE) se așteaptă la o creștere a economiei de 3,4% în acest an, ceea ce ar face din Marea Britanie una dintre țările cu cea mai bună evoluție din rândul națiunilor dezvoltate.