20.4 C
London
Wednesday, June 29, 2022
20.4 C
London
Wednesday, June 29, 2022

Lira sterlina scade din cauza scorului strans indicat de sondajele recente

Inainte cu o saptamana de alegerile parlamentare din Marea Britanie, ceea ce va deschide calea pentru inceperea negocierilor pentru Brexit, sondajele arata ca Theresa May risca sa nu obtina o majoritate clara in Parlament, ceea ce slabeste moneda nationala, scrie Bloomberg.

Astfel, moneda britanica a coborat cu 0,3%, la 1,2816 dolari pe unitate, iar in timpul tranzactiilor a atins 1,2791 dolari pe unitate, aproape de un minim al ultimei luni de 1,2775 dolari pe unitate inregistrat vineri.

Totodata, lira a scazut la 0,8738 euro pe unitate, aproape de cel mai redus nivel al ultimelor opt saptamani, de 0,8750 euro pe unitate, atins vineri.

Un sondaj realizat de YouGov a aratat ca Partidul Conservator ar putea pierde 20 din cele 330 de locuri detine in Parlament, in timp ce Partidul Laburist aflat in opozitie ar putea castiga aproape 30 de locuri, a relatat The Times.

- Advertisement -

Informatia a aparut dupa o serie de sondaje de opinie potrivit carora conservatorii au un avantaj strans, ceea ce a redus increderea investitorilor ca May va obtine cu usurinta majoritatea in alegeri.

O slabire a puterii partidului Theresei May in Parlament va avea efecte si asupra negocierilor pentru Brexit, in contextul in care actualul premier a convocat alegeri anticipate tocmai pentru a avea o mai mare putere si legitimitate in discutiile cu Bruxelles-ul.

Uniunea Europeana vrea ca Marea Britanie sa garanteze ca “actualii si viitorii membri ai familiilor” cetatenilor europeni din Regatul Unit vor avea dreptul sa se stabileasca in tara, pe perioada nedeterminata.

Unul dintre documente, intitulat “Principii Esentiale privind Drepturile Cetatenilor”, afirma ca “membrii familiei (…) se vor putea alatura detinatorului dreptului (de cetatean UE – n.r.) in orice moment dupa momentul intrarii in vigoare a acordului de retragere” a Londrei din blocul comunitar.

Textul se va aplica “rudelor actuale si viitoare”, ceea ce inseamna ca angajamentul s-au putea aplica mai multor generatii.

De asemenea, cetatenii UE ar urma sa primeasca un document de identitate care sa le ofere lor, partenerilor lor si copiilor dreptul de a ramane in Marea Britanie.

Dacă v-a plăcut acest articol, dati-ne un LIKE pe Facebook, sau urmati-ne pe Google+ Twitter | Pinterest.

- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: