1.3 C
London
Monday, January 25, 2021

Lipsă de progrese în a patra rundă de negocieri Brexit

- Advertisement -

Niciun progres semnificativ nu s-a înregistrat în ultima rundă de negocieri între Uniunea Europeană şi Marea Britanie cu privire la viitoarea lor relaţie, a anunţat vineri negociatprul-şef UE al Brexitului Michel Barnier, relatează Reuters potrivit news.ro.

Săptămâna aceasta nu am făcut niciun progres semnificativ (…). Nu putem continua aşa la nesfârşit”, a declarat el, exprimându-şi dorinţa ca Londra şi Bruxellesul să încheie un acord până cel mai târziu la 31 octombrie.

- Advertisement -

Omologul său britanic David Frost a apreciat, la rândul său, că actualul format al negocierilor – runde de negocieri prelungite unele după altele – a ajuns la o limită şi a îndemnat Londra şi Comisia Europeană (CE) să reflecteze la mijloace de intensificare a acestui proces.

Progresele rămân limitate, însă negocierile noastre au fost pozitive ca ton”, a apreciat Frost.

Ne apropiem de limitele a ceea ce putem obţine în acest format cu runde formale izolate”, a adăugat el.

Dacă vrem să progresăm, este evident că va trebui să ne intensificăm şi să ne accelerăm activitatea”.

Regatul Unit a părăsit UE la 31 ianuarie, însă se supune în continuare reglementărilor europene în perioada de tranziţie care se încheie la sfârşitul anului, în care cele două părţi s-au angajat să ajungă la un acord cu privire la viitoarea lor relaţie şi să evite un ”salt în gol” al unui Brexit brutal.

Michel Barnier a subliniatcă ”uşa rămâne deschisă” în vederea unei prelungiri a acestei perioade – de care Londra nici nu vrea să audă.

Runda de negocieri cu privire la care au dat seamă cei doi şefi ai negociatorilor – în mod separat – este a patra.

Următoarea rundă de negocieri ar urma să  aibă loc la sfârşitul acestei luni, a anunţat Barnier.

Ne apropiem de momentul adevărului”, a subliniat negociatorul-şef UE al Brexitului.

Pescuitul şi implementarea unor reguli echitabile ale jocului în schimbul unui acces pe piaţa unică rămân în continuare principalele puncte de blocaj, a precizat Barnier.

- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI

Related news