11.6 C
London
Monday, June 27, 2022
11.6 C
London
Monday, June 27, 2022

Limitarea dreptului la libera circulatie în Marea Britanie ar putea să nu diminueze semnificativ imigraţia

O eventuală decizie a Marii Britanii de a limita libertatea de circulaţie a forţei de muncă provenite din Uniunea Europeană ar putea să nu ajute foarte mult în realizarea obiectivului reducerii imigraţiei nete, din cauza faptului că imigraţia netă a extracomunitarilor este mai ridicată decât cea a comunitarilor, relevă un raport publicat luni de parlamentul de la Londra, transmite agenţia EFE.

Până la finalul lui iunie 2016 imigraţia provenită din afara Uniunii Europene a fost considerabil mai ridicată decât cea provenită din UE‘, se arată în raportul elaborat de o comisie a Camerei Lorzilor.

În consecinţă, restabilirea controlului naţional asupra imigraţiei provenite din UE ar putea să nu aibă efectul aşteptat asupra diminuării imigraţiei nete (diferenţa dintre sosirile şi plecările imigranţilor), apreciază autorii documentului.

- Advertisement -

Oficiul Naţional de Statistică britanic a publicat luna trecută ultimele date referitoare la evoluţia imigraţiei, ce arată că în intervalul de 12 luni până în septembrie 2016 imigraţia netă în Marea Britanie a fost de 273.000 de persoane, cu 49.000 sub nivelul din cele 12 luni anterioare, dar încă departe de obiectivul de 100.000 pe an dorit de guvernul de la Londra.

Pe de altă parte, acelaşi raport al Camerei Lorzilor semnalează că o eventuală extindere şi pentru cetăţenii comunitari a obligativităţii sistemului de permise de muncă aplicabil în prezent celor extracomunitari va afecta în mod disproporţionat unele sectoare ale economiei ce au mare nevoie de forţă de muncă din străinătate, precum sectorul medical sau culesul fructelor.

Modul în care guvernul va reglementa libertatea de circulaţie este un aspect crucial în abordarea negocierilor Marii Britanii cu UE şi ar putea avea consecinţe pe termen lung pentru viitorul relaţiilor comerciale‘ cu blocul comunitar, a indicat Usa Prashar, preşedinta comisiei care a întocmit acest raport, conform Agerpres.

Camera Lorzilor a aprobat miercuri un amendament la proiectul de lege privind declanşarea Brexit-ului, pentru a garanta drepturile cetăţenilor comunitari care trăiesc în Regatul Unit înainte de ieşirea ţării din Uniunea Europeană. Dar guvernul condus de Theresa May speră să elimine acest amendament la votul din Camera Comunelor.

Dacă v-a plăcut acest articol, dati-ne un LIKE pe Facebook, sau urmati-ne pe Google+ Twitter | Pinterest.

- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: