3.1 C
London
Monday, November 29, 2021
3.1 C
London
Monday, November 29, 2021

Liderii UE se pregătesc să dea undă verde viitoarei faze a negocierilor Brexitului

Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, instanţa din care fac parte şefii de stat şi de guverne, va propune să se treacă la faza următoare – o fază de tranziţie care va urma plecării efective a regatului, prevăzută pe 29 martie 2019.

Deputaţii britanici au avertizat joi că un acord asupra acestei tranziţii este ”urgent”.

Liderii UE se pregătesc să dea undă verde viitoarei faze a negocierilor Brexitului în cadrul unui summit, la Bruxelles, după ce premierul britanic Theresa May a fost şi mai fragilizată printr-o înfrângere politică în Parlament, relatează AFP. Discuţia consacrată Brexitului, prevăzută vineri, urmează să le permită încheierea primei părţi a negocierilor printr-un acord asupra progreselor realizate în prima fază, consacrată modalităţilor divorţului cu Regatul Unit.

- Advertisement -

Va fi necesar să se lanseze totodată discuţii în vederea depunerii primelor planuri ale negocierii viitoarei relaţii între cele două părţi, şi anume în ceea ce priveşte relaţiile comerciale. Tusk a prognosticat, la sosirea sa la summit, că a doua fază a negocierilor va fi ”adevăratul test” al unităţii Celor 27. Aceştia se vor reuni vineri pentru a decide cu privire la continuarea negocierilor Brexitului, fără premierul britanic Theresa May, care se întoarce la Londra.

UE îşi afişează unitatea în faţa Londrei, însă Donald Tusk este conştient că celelalte teme abordate la summit sunt un sâmbure de discordie.

May se prezintă slăbită la Bruxelles, după ce a pierdut cu un scor strâns, miercuri seara, un vot crucial în Parlament, din cauza rebeliunii unei părţi a taberei sale conservatoare.

Deputaţii au adoptat un amendament care prevede ca orice acord final încheiat cu privire la Brexit să fie ratificat printr-un vot cu caracter constrângător al Parlamentului, în pofida opoziţiei Guvernului.

Astăzi şi mâine (vineri), vom evoca subiecte în care lipsa de unitate este foarte vizibilă, mă refer la Uniunea Monetară şi migraţie”, a declarat preşedintele Consiliului.

Preşedintele Tusk speră la o discuţie ”deschisă şi sinceră” joi seara, la cină, despre ”ceea ce a mers şi ceea ce nu a mers” în răspunsul UE la valul migraţiei începând din 2015.

Într-o notă adresată Celor 28, Tusk a relevat eşecul discuţiilor cu privire la eventualitatea implementării unui mecanism de cote permanente, o dezbatere ”clivantă”, care a împiedicat, în opinia sa, să se avanseze în reforma necesară a politicii UE a migraţiei.

Dacă v-a plăcut acest articol, dati-ne un LIKE pe Facebook, sau urmati-ne pe Google+ Twitter | Pinterest.

- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: