9.8 C
London
Tuesday, October 26, 2021
9.8 C
London
Tuesday, October 26, 2021

Liderii europeni vor sa pastreze Irlanda de Nord in UE

Liderii europeni ar putea permite Irlandei de Nord sa se alature din nou Uniunii Europene dupa Brexit, daca cetatenii sai vor vota pentru iesirea din Regatul Unit si reunificarea cu Republica Irlanda, au declarat surse europene, citate de The Telegraph.

Tratatul pentru iesirea Marii Britanii din UE ar putea sa contina o clauza care ar permite Irlandei de Nord sa reintre automat in UE, in cazul in care se va uni cu Rep.Irlanda, in aceeasi maniera in care Germania de Est a intrat in UE odata cu reunificarea cu Germania de Vest, in 1990.

Decizia se bazeaza pe Acordul din Vinerea Mare, adoptat in 1998, pe care Theresa May a promis sa il respecte si sa il protejeze, si care permite organizarea unui referendum pentru reunificarea Irlandei, fara un acord obtinut in prealabil de la Londra.

- Advertisement -

Pozitia Irlandei de Nord ca parte a Regatului Unit se bazeaza pe optiunea libera a poporului, iar guvernul de la Londra s-a angajat sa respecte acest principiu in ceea ce priveste viitorul Irlandei de Nord. Momentan, poporul Irlandei de Nord continua sa sprijine ideea ramanerii in Regatul Unit”, a declarat o sursa guvernamentala, pentru Financial Times.

Liderii europeni inca nu au decis daca vor include aceasta clauza in documentele privind iesirea Regatului Unit din UE.

Sursele citate sustin ca acestia sunt ingrijorati ca includerea unei astfel de caluze ar creste tensiunile in Spania, unde Catalonia, la randul ei, vrea sa se desprinda de ani de zile de Regat. De asemenea, o astfel de intelegere facuta cu Irlanda de Nord ar alimenta miscarea de independenta din Scotia, care a cerut deja Londrei organizarea unui nou referendum pentru desprinderea de Regatul Unit.

Liderul Sinn Fein, cel mai mare partid republican irlandez, a cerut de mai multe ori independenta Irlandei de Nord fata de Regatul Unit al Marii Britanii si unirea cu Republica Irlanda, dupa vorul pentru iesirea din UE dat de britanici in iunie anul trecut.

Ca si in cazul scotienilor, cei mai multi dintre irlandezi au votat pentru ramanearea Regatului in UE.

Dacă v-a plăcut acest articol, dati-ne un LIKE pe Facebook, sau urmati-ne pe Google+ Twitter | Pinterest.

- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: