13.1 C
London
Monday, June 27, 2022
13.1 C
London
Monday, June 27, 2022

Liderii europeni au dat undă verde pentru pregătirea discuţiilor cu Londra

Liderii europeni au dat “undă verde” pentru pregătirea, în format 27, a negocierilor asupra unui acord comercial care să gestioneze relațiile cu Londra după Brexit, a anunțat președintele Consiliului European, Donald Tusk, informează AFP.

Liderii au dat undă verde pregătirilor interne ale celor 27 pentru a doua fază” a negocierilor asupra ieșirii Marii Britanii din UE, a notat Tusk pe contul său de Twitter.

În această a doua fază a negocierilor vor putea fi abordate și aranjamentele juridice și comerciale în vigoare în timpul unei eventuale perioade de tranziție după plecarea Marii Britanii, prevăzută pentru 29 martie 2019.

- Advertisement -

Premierul britanic Theresa May ar dori să obțină o tranziție de doi ani, în timpul căreia să negocieze viitorul acord ce va lega țara sa de UE. Cele 27 de țări din UE refuză să demareze de pe acum aceste negocieri atât de așteptate de guvernul britanic, din cauza “lipsei de progrese” asupra celor trei principale dosare pe care ele doresc să le închidă în prealabil.

Europenii vor ca mai întâi să ajungă la un acord cu Londra cu privire la soarta cetățenilor europeni în Marea Britanie și a cetățenilor britanici în UE, precum și asupra frontierei nord-irlandeze după Brexit și cer ca mai întâi de toate Marea Britanie să-și onoreze angajamentele financiare asumate în calitate de stat membru al UE, punct asupra căruia negocierile au bătut până acum pasul pe loc.

În această privință, Theresa May a asigurat, că factura pentru Brexit va face parte dintr-un “acord final” asupra viitoarei relații cu UE.

Dacă v-a plăcut acest articol, dati-ne un LIKE pe Facebook, sau urmati-ne pe Google+ Twitter | Pinterest.

- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: