5.7 C
London
Thursday, December 9, 2021
5.7 C
London
Thursday, December 9, 2021

Laburiștii promit măsuri sociale generoase în Marea Britanie

Avansul net al Partidului Conservator britanic în fața Partidului Laburist a scăzut semnificativ în sondaje după ce laburiștii și-au prezentat programul electoral în care insistă pe măsurile sociale, informează duminică AFP citată de Agerpres.

În schimb, conservatorii propun o reformă a ajutoarelor sociale pentru pensionari care, dacă va fi aplicată, ar diminua veniturile acestora.

Patru sondaje prezentate duminică dau conservatorilor un avans de 9 până la 12 procente în fața laburiștilor, după ce la jumătatea lunii aprilie, când premierul conservator Theresa May a convocat alegerile anticipate, acest avans era de circa 20 de procente.

- Advertisement -

Într-unul dintre cele patru sondaje, realizat de institutul YouGov, conservatorii sunt creditați cu 44% din intențiile de vot, laburiștii cu 35%, liberal-democrații cu 8% și naționaliștii UKIP cu 3%.

Precedentul sondaj efectuat de același institut cu zece zile în urmă îi credita pe conservatori cu 49% din intențiile de vot și pe laburiști cu 31%.

Liderul laburist, Jeremy Corbyn, a prezentat marți un program electoral cu accente puternice de stânga, printre promisiuni numărându-se naționalizarea sectoarelor energiei, transporturilor, distribuției apei și poștei. Laburiștii promit și creșterea cheltuielilor sociale, iar fondurile prin care va fi susținută această creștere să fie obținute prin taxarea suplimentară a companiilor și a celor mai înstăriți.

La două zile după ce laburiștii și-au prezentat programul electoral, conservatorii au făcut și ei cunoscut programul lor, în care se evidențiază o controversată reformă a sistemului de asistență socială pentru persoanele vârstnice și care ar putea conduce la diminuarea veniturilor acestora.

Conservatorii justifică această propunere prin necesitatea de a colecta fonduri pentru a susține ‘enormele costuri ale protecției sociale‘, după cum a explicat ministrul de externe Boris Johnson.

Creșterea imediată a laburiștilor în sondaje arată că ‘programul lor socialist decomplexat este bine primit de un număr tot mai mare de alegători‘, iar ‘conservatorii se clatină în timp ce reducerea ajutoarelor pentru persoanele vârstnice afectează considerabil avansul lui Theresa May‘, notează publicația Sunday Times.

Dacă v-a plăcut acest articol, dati-ne un LIKE pe Facebook, sau urmati-ne pe Google+ Twitter | Pinterest.

- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: